VET OM GRUPPER: Abid Raja mener det er grunn til bekymring for enkelte radikale muslimske miljøer i Oslo, og sier han er kjent med at grupperinger har forsøkt å drive rekruttering i forbindelse med hans profilert dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lise Åserud / Scanpix
VET OM GRUPPER: Abid Raja mener det er grunn til bekymring for enkelte radikale muslimske miljøer i Oslo, og sier han er kjent med at grupperinger har forsøkt å drive rekruttering i forbindelse med hans profilert dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Kjenner til rekruttering av nordmenn

Flere deltakere på Abid Rajas (V) dialogmøter skal ha blitt forsøkt rekruttert til radikale muslimske grupper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I går gjorde PST det klart at også nordmenn blir rekruttert til terrorceller og voldelige aksjoner i utlandet. PST sier norske ISAF-styrker i Afghanistan kan risikere å møte frivillige opprørere fra Oslo.

- Jeg har i forbindelse med dialogmøtene blitt direkte fortalt at det pågår rekruttering til radikale muslimse miljøer. Men i hvilket omfang det er snakk om, vet jeg ikke. Men at det er grunn til bekymring, er det ikke noen tvil om, sier Venstre-politiker Abid Raja til Dagbladet.

Ekstreme miljø i Oslo
Nå advarer Raja mot det han mener er ekstreme tendenser tilknyttet Høgskolen i Oslo.

- Det bør være bekymringsverdig at det er et miljø i tilknytning til Høyskolen i Oslo som trekker i en ekstrem retning. Det var tydelig under demonstrasjonstoget nå sist at noen fra dette miljøet står nær Mohyeldeen Mohammad, sier Raja om mannen som nylig framsatte drapstrusler mot to av Dagbladets journalister, og som selv skal ha mottatt en rekke trusler.

- Denne gruppa rundt ham, er ungdommer som i løpet av få år har fått nokså ekstreme meninger. I løpet av kort tid har de fått fundamentalistiske holdninger. Mange av dem har vært på dialogmøtene, sier Raja.

Drev rekrutteringFor Raja er ikke slik rekruttering noe nytt. Allerede i mars inviterte han en tidligere rekrutt, forfatteren av boka «Islamisten» Ed Hussain, til et av Venstre-politikerens profilerte dialogmøter.

- Hussain var i Saudi-Arabia og studerte. Der drev han selv med rekruttering til islamistiske grupper. Det har han seinere skrevet bok om. Han fortalte meg at disse gruppene driver rekruttering opp mot alle europeiske land, forteller Raja.

Venstre-politikeren mener å kjenne til at særlig Danmark var utsatt for rekrutteringsforsøk etter Muhammed-karikaturene.

- Også Dagbladets trykking av linken til Muhammed-karikatur er et ekstremt påskudd for disse gruppene til å øke rekrutteringen her. En slik nedverdigelse av profeten brukes til å rekruttere spenningssøkende, identitetsløse og forvirrede ungdom om har følelsen av å være ofre i samfunnet, mener Raja.

- De reiser opp hit eller bruker sosiale medier veldig aktivt, legger han til.

Bekymret for unge gutter
Aps stortingsrepresentant Hadia Tajik synes det er betryggende at PST er på saken.

- Det er alvorlig om nordmenn blir rekruttert til radikale islamistiske eller nynasistiske grupperinger.

- Kjenner du til noen eller har du hørt om at nordmenn har blitt rekruttert til radikale grupper til utlandet?

- Blant mine venner og nettverk er det en bekymring for unge gutter som viser en usunn interesse for religion. I utgangspunktet er interesse for religion noe positivt, men ikke når det utnyttes av kyniske og ekstreme krefter. Jeg synes det er bra at PST tar dette såpass alvorlig. I min omgangskrets er jeg ikke kjent med noen slik rekruttering, sier Tajik.

Heller ikke SV-politiker Akhtar Chaudhry på Stortinget er kjent med at norske ungdommer blir rekruttert, men mener ungdom må passe godt på hvem de er i kontakt med.

- Det er mye flott ungdom her i landet som har mye kompetanse og som er godt bemidlet. De er veldig attraktive for slike grupper. Jeg har bedt ungdom være på vakt og stille spørsmål om demokrati og kvinnesyn. Dermed vil de fort kunne avsløre hva der er snakk om, slik at de ikke blir et lett bytte for ekstremisme.

 ALVORLIG: Ap's stortingsrepresentant Hadia Tajik synes det er bra at PST tar mulig rekruttering av unge norske muslimer såpass alvorlig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ALVORLIG: Ap's stortingsrepresentant Hadia Tajik synes det er bra at PST tar mulig rekruttering av unge norske muslimer såpass alvorlig. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer