WARA: Siv Jensen holdt mye tilbake da hun møtte pressen i forbindelse med Frps landsstyremøte. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Waras samboer Laila Bertheussen siktet:

- Kjenner veldig mye sorg

Siv Jensen er i tett kontakt med dem rundt Tor Mikkel Wara. Hun sier mange i Frp er i sorg og at det har vært en sjokkartet opplevelse.

Det er gått to dager siden justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen ble siktet for å ha diktet opp en straffbar handling etter at familiens bil brant natt til 10. mars.

Bertheussen er ikke siktet for de tidligere hendelsene utenfor parets hjem siden desember i fjor, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa under en pressekonferanse torsdag at det er naturlig å se hendelsene i sammenheng. Bertheussen nekter straffskyld.

I tett kontakt

- Jeg tror det er veldig mange i Frp som kjenner på veldig mye sorg nå. Vi er lei oss på ham og familiens vegne. Men først og fremst er det en sjokkartet opplevelse det som har skjedd, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Hvordan er kontakten din med Wara og familien nå?

- Jeg har tett kontakt med dem som bistår ham og familien i denne situasjonen. Det er viktig for meg å følge tett og løpende opp, og bidra hvis jeg kan.

- Dagsavisen i dag problematiserer at Wara stiller seg «helt på linje» med Bertheussen om at hun er uskyldig. Er det en riktig uttalelse å gi av en justisminister, selv om han er i permisjon?

- Det er det ikke opp til meg å vurdere. Det pågår nå en politietterforskning. Nå må politiet få gjøre jobben sin, jeg vil ikke bidra til å spekulere i det.

- Du ser at Wara kommenterer skyldspørsmålet i en pågående etterforskning?

- Jeg kommer ikke til å blande meg inn eller spekulere i dette. Dette er først og fremst en jobb for politiet.

- Kan vi ha en justisminister som kommenterer skyldspørsmålet i en pågående etterforskning?

- Jeg syns faktisk at pressen bør gi ham litt ro i den situasjonen han har kommet opp i. Det har gått to dager. Jeg vet at dere er veldig ivrig etter å spekulere i det ene og det andre. Jeg kommer ikke til å bidra til det.

Avviser politisk press

- Flere Frp-politikere fikk huset sitt vist fram i forestillingen. Du sier at det er et brudd på privatlivets fred. Nå er disse kunstnerne siktet for dette. Kommenterer ikke du også da en pågående etterforskning og spekulerer?

- Nei. Vi sa veldig tidlig at vi mente dette var krevende. At teateret går og filmer andre mennesker og privatlivet deres på en utilbørlig måte. Nå ser jeg at politiet har tatt ut en siktelse på det, da får politiet etterforske saken.

- Stiller du deg bak Bertheussens anmeldelse av kunstnerne bak stykket?

- Jeg registrerer at hun har gjort det. Jeg registrerer at politiet har tatt ut en siktelse. Politiet må nå etterforske det. Jeg vil ikke bidra til nye spekulasjoner.

- Mads Andenæs, en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier at det har vært utøvd politisk press i denne saken. Er du enig i det?

- Nei. Vi har et helt selvstendig og uavhengig politi og påtalemyndighet og rettssystem i Norge, som gjør det de til enhver tid mener er riktig.

LANDSMØTE: Siv Jensen har ingen sympati for IS-kvinnene som reiste for å slutte seg til terrorgruppa, og som nå ønsker å reise til Norge igjen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer