Søstre døde etter lynnedslag:

- Kjennes meningsløst

De to søstrene fra Oslo som døde av et lynnedslag i Hareid, bisettes torsdag. - Helt absurd, sier soknepresten.

BEGRAVELSE: Søstrene Benedicte og Victoria Myrset bisettes torsdag fra Ris kirke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BEGRAVELSE: Søstrene Benedicte og Victoria Myrset bisettes torsdag fra Ris kirke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokka 12.00 bisettes søstrene Benedicte (18) og Victoria Myrset (12) fra Ris kirke i Oslo.

Jentene, som begge er fra Oslo, omkom i en tragisk ulykke da de ble truffet av et lynnedslag på fjellet Melshornet i Hareid kommune på Sunnmøre i starten av juli.

Sokneprest Jan-Erik Heffermehl, som sammen med en annen kapellan skal holde bisettelsen til søstrene, forteller at han har vært i kontakt med familien helt siden ulykkesdagen.

- De har det selvfølgelig tungt. De har mistet to kjære søstre og døtre, og de kjenner på en kjempestor sorg som kommer med tapet. Det er tungt, men de har også fått mye god støtte fra naboer, venner og ikke minst fra familie, sier Heffermehl til Dagbladet.

Han legger til at han håper seremonien kan være en god måte å ta avskjed med jentene.

KIRKA: Begravelsen holdes i Ris Kirke i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
KIRKA: Begravelsen holdes i Ris Kirke i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Truffet på fjelltur

Det var søndag 4. juli at Benedicte og Victoria la ut på en fjelltur sammen med søsteren sin. På toppen av fjellet ble alle tre truffet av et lynnedslag.

To av dem omkom. Den tredje søstera ble fraktet til Haukeland sykehus med alvorlige skader.

Dagen etter ble hun utskrevet fra sykehuset. Hun skal ha hatt det bra, forholdene tatt i betraktning, ifølge politiet.

-Prøver å ta hensyn

Under begravelsen er det arrangert flere minnetaler fra familie og venner, og familien skal legge roser på kistene. Det er også skrevet sanger til jentene som framføres under seremonien.

Ifølge Heffermehl har familien ønsket at det skal være en nær bisettelse, og de har vært veldig deltakende i programmet.

OMKOM: Benedicte Myrset (18) og søsteren bisettes fra Oslo bisettes torsdag fra Ris kirke. De døde da lynet slo ned på toppen av fjellet Melshornet i Hareid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
OMKOM: Benedicte Myrset (18) og søsteren bisettes fra Oslo bisettes torsdag fra Ris kirke. De døde da lynet slo ned på toppen av fjellet Melshornet i Hareid. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

På grunn av smittevern er det dessverre ikke plass til alle som ønsker å komme for å ta et siste farvel, men soknepresten sier at de likevel har prøvd å ta hensyn til dem.

- Det var to jenter som hadde et stort nettverk. De hadde både et stort nettverk i sportsmiljøet i Heming, og på skolen. Vi har prøvd å ta hensyn så godt vi kan, og det er selvfølgelig reservert plasser til venner og klassekamerater, sier Heffermehl.

Videre opplyser han at det er arrangert en sammenkomst for dem etter bisettelsen, slik at de sammen kan bearbeide sorgen.

STORT SAVN: Sokneprest Jan-Erik Hefferhelm om dagens åpne kirke i forbindelse med lyn-tragedien i Møre og Romsdal. Reporter: Halldor Hustadnes. Video: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Vis mer

- Kjenner på savnet

Den 5. juli, dagen etter ulykken, åpnet Ris kirke for at venner og bekjente kunne møtes for å tenne lys, gråte og være stille.

Soknepresten forteller at de siden ulykken har vært i kontakt med flere av ungdommene i lokalmiljøet, og at mange av dem ikke helt skjønner hva som har skjedd.

- Det er veldig vanskelig for dem å ta det inn over seg, og det er vanskelig å finne en forklaring på det som skjedde. Det er mange som kjenner at dette er ekstra vondt. Lokalmiljøet her i Holmenkollen er relativt lite, og det merkes godt at det er to personer som mangler, sier han.

BISETTES: Victoria Myrset (12) og søsteren bisettes fra Oslo bisettes torsdag fra Ris kirke. - Jeg kjenner på savnet, sier soknepresten i Ris Kirke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
BISETTES: Victoria Myrset (12) og søsteren bisettes fra Oslo bisettes torsdag fra Ris kirke. - Jeg kjenner på savnet, sier soknepresten i Ris Kirke. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Heffermehl forteller at ungdomsledere fra menigheten og kommunens kriseteam kommer til å være til stede under begravelsen, og at de kommer også til å være tilgjengelige til videre oppfølging.

Selv syntes han ulykken er en tragedie, og han beskriver det som meningsløst at to så unge søstre skulle dø.

- Det er helt absurd, og jeg kjenner på savnet etter dem. Det kjennes meningsløst, men samtidig er det min jobb å sørge for at det blir en meningsfull seremoni, der alle kan ta et siste farvel. Jeg håper at vi kan formidle et håp, et håp om at livet fremdeles har mer å gi. Et liv hvor vi kan ta med oss videre og gi plass til noe av det Benedicte og Victoria ga til så mange, sier soknepresten.

- Helt knust

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med rektor ved Ullern videregående skole, Torill Røeggen, der Benedicte var elev.

- Veldig mange elever er helt knust, sier rektor Røeggen til Dagbladet.

SMALT: Jarle Hersvik filmet et lynnedslag på Melshornet. Det voldsomme værskiftet fikk et tragisk utflall på Sunnmøre. Video: Jarle Hersvik & Edward Stenlund / Dagbladet TV. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Vis mer

Hun synes det gjør det vanskeligere at tragedien skjedde i ferien og forteller at det skal arrangeres en minnestund på skolen når sommerferien er ferdig.

- Det som er fint, er at elevene er sammen med familiene sine, og har noen rundt seg, sier Røeggen.

RIS: Utenfor Ris kirke torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
RIS: Utenfor Ris kirke torsdag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Idrettslaget Heming, hvor jentene var aktive, har lagt ut følgende melding om tragedien på sine nettsider:

«Det er med sorg vi har mottatt melding om at det er en Heming-familie som er rammet av den tragiske ulykken på Melshornet der to unge kvinner omkom. Alle tre søstre har tidligere vært aktive i flere av Hemings idretter. Våre tanker og medfølelse går til de etterlatte og vi håper på rask bedring for søsteren som ligger på sykehuset», står det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer