Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjennes skyldig på alle punkter, dømmes til livstid

Kongo-fangene slipper dødsstraff, sier sentrale kilder til Dagbladet.

FÅR LIVSTID: Kilder sier til Dagbladet at Tjostolv Moland (28) (t.h.) og Joshua French (27) blir kjent skyldig på alle punkter når dommen faller i formiddag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET
FÅR LIVSTID: Kilder sier til Dagbladet at Tjostolv Moland (28) (t.h.) og Joshua French (27) blir kjent skyldig på alle punkter når dommen faller i formiddag. Foto: ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RETTELSE: Dagbladet skrev i dag på forsiden at Joshua French og Tjostolv Moland ville idømmes livstids fengsel i retten i Kisangani i dag. Dette medfører ikke riktighet.

Det ble avsagt dødsdom i retten.

- Dagbladet har basert saken på kilder som gjennom vår dekning har vist seg å ha stor troverdighet. Vi beklager at vi i dagens oppslag bragte informasjon som viser seg å være feil, sier nyhetsredaktør Morten Øverbye.

Dette er den feilaktige saken:

||| KISANGANI (Dagbladet): Når retten settes i dag vil dommeren, kaptein Claude Disimo langt på vei gi aktor medhold i påstandene. De to drapstiltalte nordmennene Joshua French (27) og Tjostolv Moland (28) blir i følge Dagbladets kilder kjent skyldige på alle tiltalepunkter, men de slipper dødsstraff.

Aktor hadde lagt ned påstand om lovens strengeste for begge to, men de slipper altså med fengsel på livstid når dommen blir forkynt i den militære domstolen i Kisangani i formiddag.

Følg domsavsigelsen direkte på Dagbladet.

Det var 5. mai i år at en lokal sjåfør ble skutt og drept mens han var leid for å kjøre de to nordmennene og de havarerte motorsyklene deres til Kongos naboland Uganda.

Begge har stått tiltalt i retten for drap, drapsforsøk, spionasje, for å ha dannet et kriminelt forbund og for væpnet ran.

- Må sone livet ut
Aktor krevde dødsstraff for hvert av de fem hovedpunktene i tiltalen. I tillegg la han ned påstand om 20 års fengsel for Tjostolv Moland for ulovlig besittelse av våpen.

— Livstid i fengsel i Kongo betyr i de aller fleste tilfeller at man må sone livet ut, opplyser dommeren i saken, kaptein Claude Disimo, til Dagbladet på generelt grunnlag.

Han presiserer at han ikke kommenterer denne spesifikke saken eller konsekvensene av en dom før dommen er forkynt.

— I svært spesielle tilfeller kan en livstidsfange slippe ut etter 20-30 år. Men det er sjelden. Når du er dømt er du ikke lenger vårt ansvar, sier kapteinen på generelt grunnlag om forholdet mellom dømmende myndighet og soning av straff i Kongo.

— Helvete og kaos
— Livstid høres lenge ut. For meg høres det ut som det samme som dødsstraff under disse soningsforholdene. Jeg vet ikke hva jeg foretrekker, sier Joshua French til Dagbladet.

Både French og Moland har innstilt seg på at de kan komme til å bli her lenge, veldig lenge.

—Det er et helvete med den støyen og det kaoset som er her hele tida. Du blir så utrolig sliten og får aldri fred, sier Tjostolv Moland da Dagbladet besøkte de to norske fangene i sentralfengselet i Kisangani i går ettermiddag.

Et øyeblikk etter at Moland hadde snakket om helvete og kaos, bryter det ut et slagsmål i fengselet.

Åtte-ti fanger gyver løs på hverandre ved jernporten ut mot inngangspartiet. Jernet klirrer, de unge mennene slår og skriker.

Støyen er voldsom. Men fysisk har de to nordmennene det enda verre.

For fire måneder siden var French og Moland to topptrente unge menn. Det var før sentralfengselet i Kisangani ble deres nye hjem.

Parasitter i magen
Bøker og BBC radio hjelper de to gjennom hverdagen — til en viss grad.

—Får dere noen medisiner?

French stirrer undrende på Dagbladets reporter.

—Nei, det har vi ikke sett noe til. Vi får ingen medisiner inn hit for øyeblikket.

Noen misjonærer leverer daglig mat til de to. Dagens leveranse ankommer mens Dagbladet var på på besøk. Avbrekket får også husrotta som holder til i cella til å se og lukte mot innholdet i posen.

Den manglende legehjelpen plager French og Moland.

—Jeg sliter med parasitter i magen akkurat nå. Og vi har hatt malaria, magesår, amøber og tyfoidfeber, sier Moland.

Grufulle historier
En fange tidlig i 20-åra gir sin lille sønn et kyss, før han høylytt skjeller ut sin gravide kone og forsvinner inn på cella igjen. Mannen har store kutt i ansiktet. Fengselsvakta slår etter den gravide kvinnen. Hun tar sønnen i armene og løper ut gjennom jernporten.

De to nordmennene sitter fengslet sammen med flere kongolesiske livstidsfanger. Medfangene forteller grufulle historier om farseaktige rettsprosesser uten tilgang på advokat.

—Det er forferdelig. Rett og slett. Det er så mange som havner her uten å ha den fjerneste idé om hvorfor, sier French og Moland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling