Kjent advokat dømt for planting av bevis

Morten Andreassen nekter straffskyld og har anket dommen på 30 dager betinget fengsel.

NEKTER STRAFFSKYLD: Morten Andreassen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Morten Andreassen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert: Andreassen ble frikjent av lagmannsretten.

Kjendisadvokaten Morten Andreassen er dømt i Nedre Telemark tingrett til 30 dagers betinget fengsel for å ha bidratt til å plante bevis i en straffesak, med hensikt å motarbeide politiets etterforskning, skriver VG.

- Han fikk dommen forkynt i går, og den ble umiddelbart påanket, sier forsvarer Erling Lyngtveit til Dagbladet.

- Hva er bakgrunnen for anken?

- Han mener at han ikke er skyldig i det han er dømt for. Han er dømt for å ha bedt en mann om å plante et bevis. Han har forklart at hans hensikt og mål var det motsatte: Å forhindre at det ble klusset med et bevis. Han er skuffet over dommen, sier Lyngtveit.

Det er ingen automatikk i at anker i saker med strafferammer på dette nivået tas opp for behandling av lagmannsretten.

Andreassen er ansatt i advokatfirmaet Elden.

- Men han har vært sykmeldt et års tid av andre årsaker enn denne saken, sier Lyngtveit.

- Meget svak dom

Anders Brosveet, daglig leder i advokatfirmaet Elden, sier på generelt grunnlag at anklagene i en sak som denne ikke er i overenstemmelse med å skulle praktisere som advokat.

- Dersom en advokat har gjort noe i nærheten av det som kommer fram i denne dommen, så er det fullstendig uakseptabelt og i strid med helt grunnleggende forutsetninger for forsvarervirksomhet, sier han til Dagbladet.

Likevel har han lite tro på at Andreassen har gjort det han ble dømt for på fredag.

- Slik vi kjenner dette saksforholdet fra dokumentene og fra dommen, så mener vi at dommen er meget svak og inkonsistent. De har, slik vi tolker det, bommet fullstendig på fakta, sier Brosveet, som åpenbart er opprørt over dommen.

DAGLIG LEDER: Anders Morten Brosveet, daglig leder i advokatfirmaet Elden, tror dommen vil bli omgjort i lagmannsretten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
DAGLIG LEDER: Anders Morten Brosveet, daglig leder i advokatfirmaet Elden, tror dommen vil bli omgjort i lagmannsretten. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Forsvarer i ranssak

Bakgrunnen for saken er at Andreassen var forsvarer for en mann som satt i varetekt i Telemark siktet for ran. Fornærmede i saken mente seg frastjålet 95 000 kroner, mens siktede erkjente ran av 37 000 kroner. Av dommen framgår det at Andreassen ble oppringt av mannens bror. Samtalen ble plukket opp av politiets kommunikasjonskontroll av broren, og retten mener advokaten i to samtaler med broren fortalte at politiet skulle ransake boligen til moren deres for å lete etter stjålne penger som siktede skulle ha gjemt der og at han trolig ville bli løslatt dersom pengene ble funnet hos henne.

- Den eneste logiske tolkningen av saksforholdet basert på hva man faktisk vet, er at Andreassen ønsket å sikre at politiet faktisk fant pengene. Basert på dommen i den underliggende saken, er det også bragt på det rene at pengene ikke er plantet, mener Brosveet.

Han mener tingretten har feiltolket telefonsamtalen, og ikke klart å «sette den inn i sin viktige kontekst».

Ifølge dommen formidlet Andreassen at klienten hans hadde sagt at pengene skulle ligge «i en skuff nede» og at «en måtte håpe at det lå kr. 37 000 der når politiet kom dit».

Påtalemyndigheten mener han med det instruerte broren om å sørge for at det lå 37 000 kr i skuffen når politiet kom dit, og at Andreassen med det bidro til «planting og/eller fabrikering av bevis for å motarbeide politiets etterforskning».

Store deler av samtalene mellom advokaten og siktedes bror er gjengitt i dommen. Den første samtalen innleder slik:

«Advokaten: Det jeg hørte akkurat var at han hadde erkjent å tatt 37.

Broren: Ja.

Advokaten: Og han skal ut sammen med de nå og vise hvor de er, og hvis de er der så slipper han ut i kveld.

Broren: Okei, han skal ut og vise de hvor de ligger?

Advokaten: Ja.

Broren: 37 000.

Advokaten: mm.

Broren: Okei.

Advokaten: Og hvis ikke, jeg vet ikke helt hva som er planen hans, hvis de ikke er der, så blir han sittende.»

- Burde ligge der

Senere samme kveld snakket de sammen en gang til. Broren ga da uttrykk for at han ikke helt skjønte hva advokaten hadde ment. Samtalen foregikk da slik ifølge dommen

«Advokaten: Ja , men jeg kan ikke - jeg må ta utgangspunkt i at det han sier til meg er sant, for det, jeg kan liksom ikke, jeg kan ikke - det er veldig viktig for meg at jeg ikke blir med på noe, altså instruere deg til noe, så det, denne samtalen, jeg forutsetter at han har pratet riktig, og (at) jeg nå forteller til deg bare sånn at du ikke skal være bekymret.

Broren: Nei, men jeg må vite, hva er det han, har han sagt, men, det er ikke det - siden han skal hjem til mamma ikke sant.

Advokaten: Ja.

Broren: Det er litt viktig for meg å vite at han sier at han skal hjem til mamma og han sier hente penger der, hva skal han hente penger der.

Advokaten: Ja.

Broren: Ja, okei, hvor mye penger da?

Advokaten: 37 - som han har erkjent.

Broren : 37.

Advokaten: Ja.

Broren : Så det burde ligge der da.

Advokaten: han snakket om at de lå i en skuff nede, og det er jo denne saken avhengig av, så får vi satse på at det stemmer.

Broren : Okei, det skal ligge 37000 nede i en skuff.

Advokaten: Ja.

Broren : Wow, da - nei det blir jævlig vanskelig for meg å skjønne det nå, han er en idiot kunne du ha sagt til han fra meg - for jeg skjønner ikke en dritt nå ikke sant.

Advokaten: Nei.

Broren : Han gjør det jævlig vanskelig.

Advokaten: Ja - men jeg kan ikke gjøre noe mer enn det jeg har gjort, jeg synes at jeg er helt på grensen av hva jeg bør gjøre.

Broren : Ja, ja, jeg skjønner, men - ja det er greit, da får jeg bare forstå det som jeg har forstått.

Advokaten: Så - mitt utgangspunkt må være at det er sånn det - at ting er sånn som han har forklart.

Broren : Ja, så det skal ligge 37 tusen kroner der, da.

Advokaten: Ja vi må håpe på det.

Broren : Han vil det han og ikke sant.

Advokaten: Ja.»

- Ville forhindre bevistukling

Ifølge dommen forklarte Andreassen i retten at klienten hans, den ranssiktede mannen, hadde uttrykt bekymring for at broren kunne ha rørt pengene og at moren og småsøsknene skulle være på adressen når politiet kom dit, og at han derfor ønsket at broren skulle snakke med moren.

Forklaringen hans er gjengitt slik i dommen:

- Tiltalte ønsket kun å signalisere overfor broren at det var klientens ønske at pengene skulle finnes. Intensjonen hans var snarere å forhindre at bevisene ble tuklet med.

Han sa også at han oppfattet at det erkjente beløpet ikke ble problematisert av politiet, og at påvisningen av pengene var kun som et praktisk gjøremål å regne.

Andreassen ble ikke trodd av retten, som heller la vekt på at han ga broren «helt konkrete opplysninger om hva som var det erkjente beløpet, hvor det skulle ligge og at politiet skulle ut og lete etter pengene».

- Slik retten ser det var disse opplysningene klart egnet til å påvirke mottakeren om å foreta seg noe opp mot pengebeviset, heter det i dommen.

Retten har også lagt vekt på at Andreassen sa til broren om at han ikke ville instruere ham, og at han derfor også forsto at informasjonen var egnet til å påvirke broren til å gjøre noe opp mot pengebeviset.

- Til tross for dette fortsatte han med å gjenta opplysningene for broren, heter det i dommen.

«Klønete»

Brosveet mener det er så godt som opplagt at dommen vil bli snudd etter en ankebehandling.

- Som erfaren strafferettspraktiker, så har jeg svært vanskelig å se noe annet utfall enn at denne dommen vil bli snudd i lagmannsretten. Men la det ikke være noen tvil om at det ville ha vært fullstendig uakseptabelt om man hadde gjort noe slikt som han er anklaget for - med den hensikt som er tillagt.

Han mener også det er åpenbart at Andreassen har formulert seg klønete i telefonsamtalen som utgjør et sentralt grunnlag for dommen.

- Det gjorde det mulig for tingretten å mistolke ham. Men når man ser det i sammenheng med omkringliggende faktum, kan det etter min vurdering ikke være tvil om at det må tolkes som at han ønsket å forsikre seg om at broren ikke fjernet utbyttet, slik at det fortsatt lå der da politiet kom, sier han til Dagbladet.

Andreassen har bakgrunn som manager i musikkbransjen, blant annet tidligere for Karpe Diem. Han har også vært involvert i teamet rundt boksestjernen Cecilia Brækhus, og hadde i sin tid hovedansvaret for forhandlingene med et tysk promotorselskap før en av Brækhus' storkamper.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer