Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjent advokat frikjent for bevisplanting

Morten Andreassen vant fram med sin anke i lagmannsretten.

FRIKJENT: Morten Andreassen har forklart at hensikten med en telefonsamtale i 2016 ikke var å plante 37000 kroner, men å forsikre seg om at pengene ikke ble fjernet. Det har han nå vunnet fram med i lagmannsretten. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix
FRIKJENT: Morten Andreassen har forklart at hensikten med en telefonsamtale i 2016 ikke var å plante 37000 kroner, men å forsikre seg om at pengene ikke ble fjernet. Det har han nå vunnet fram med i lagmannsretten. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix Vis mer

Agder lagmannsrett har frikjent advokat Morten Andreassen, som i Nedre Telemark tingrett i februar ble dømt til betinget fengsel for bevisplanting.

Nå har lagmannsretten kommet til motsatt resultat.

«Han har ikke med forsett motarbeidet politietterforskningen ved å bidra til å plante eller fabrikkere bevis, eller forsøkt å begå et slikt lovbrudd», skriver lagmannsretten.

Det var TV2 som først meldte om saken.

- Ville beskytte beviser

Tingretten mente at Andreassen, som forsvarer i en kriminalsak i 2016 i en telefonsamtale ba klientens bror om å «plante» 37000 kroner i en skuff.

Pengene skal ha vært utbyttet fra et ran klienten var pågrepet for.

Det Andreassen har forklart - og som han nå har vunnet fram med i retten - er at han ringte for å forsikre seg om at pengene ikke ble fjernet.

- OPPLAGT: - Det er et utfall som var nokså opplagt, sier Morten Andreassens forsvarer Anders Brosveet om at hans klient vant fram i lagmannsretten. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix
- OPPLAGT: - Det er et utfall som var nokså opplagt, sier Morten Andreassens forsvarer Anders Brosveet om at hans klient vant fram i lagmannsretten. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix Vis mer

- Det er et utfall som var nokså opplagt, sier Morten Andreassens forsvarer Anders Brosveet i advokatfirmaet Elden. - Motivet hans var å unngå at det skulle skje noe galt med bevisene.

- Kunne misoppfattes

Brosveet vedgår at Andreassen i telefonsamtalen, som ble avlyttet av politiet, formulerte seg på en måte som kunne misoppfattes.

- Men det endrer ikke på at formålet hans åpenbart var å hindre fjerning av bevis, slik lagmannsretten har lagt til grunn, sier Brosveet.

Grunnen til at telefonsamtalen ble avlyttet, var at broren til Andreassens klient var mistenkt i en narkotikasak.

Anders Brosveet mener saken illustrerer hvor viktig det er å sette bevisene inn i en sammenheng.

- Man kan ikke høre på en telefonsamtale og tolke den i et vakum, sier Brosveet.

Morten Andreassen har så langt ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling