ARRESTERT: DeRay McKesson ble arrestert mens han gikk langs Airline Highway, en vei som går forbi politistasjonen i Baton Rouge. Foto: AP / Max Becherer / NTB scanpix
ARRESTERT: DeRay McKesson ble arrestert mens han gikk langs Airline Highway, en vei som går forbi politistasjonen i Baton Rouge. Foto: AP / Max Becherer / NTB scanpixVis mer

Kjent Black Lives Matter-aktivist pågrepet under demonstrasjon mot politivold. - What!? I’m under arrest y’all

Organisasjonen er i krise etter drapet på fem politimenn i Dallas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var store demonstrasjoner i flere amerikanske byer i natt norsk tid, blant annet i Baton Rouge i Louisiana, hvor den 37 år gamle afroamerikaneren Alton Sterling ble skutt og drept av to hvite politimenn natt til tirsdag.

Et stort antall personer ble pågrepet i demontrasjonen, som startet ved storkiosken Triple S, hvor Sterling ble skutt. Blant de pågrepne er den kjente Black Lives Matter-aktivisten DeRay Mckesso, melder blant annet nyhetsbyrået AP.

Rett før pågripelsen la Mckesso ut flere videoer på Twitter, som viste den anspente stemningen mellom demonstrantene og politiet. Aktivisten, som en en av grunnleggerne av Campaign Zero - en plan for hvordan man skal håndtere politivold - fikk beskjed om at han var «flagget».

Bedt om å gå på fortauet

Mckesso gikk langs en større vei sammen med andre demonstranter da han ble arrestert. I forkant ba politiet ham blant annet om å gå på fortauet, men da påpekte han at det ikke var noe fortau der, men at de gikk langs siden av veien.

McKesson skrev på Twitter at politiet oppførte seg provoserende, blant annet med å løpe mot demonstrantene:

31-åringen reagerte ifølge Washington Post slik da han ble arrestert:

- What!? I’m under arrest y’all.

AKTIVIST OG POLITIKER: DeRay Mckesson stilte som ordførerkandidat i Baltimore tidligere i år. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB scanpix
AKTIVIST OG POLITIKER: DeRay Mckesson stilte som ordførerkandidat i Baltimore tidligere i år. Foto: AP / Patrick Semansky / NTB scanpix Vis mer

Den tidligere læreren engasjerte seg i Black Lives Matter, som er en grasrotbevegelse unen noen formelle ledere, etter at den hvite politimann Darren Wilson (28), skjøt og drepte afroamerikanske Michael Brown (18) i St. Louis-forstaden Ferguson i 2014. Dødsfallet førte til store demonstrasjoner over store deler av landet.

Det har vært nye store demonstrasjoner denne uka, etter at Alton Sterling i Baton Rouge og Philando Castile i Minnesota, ble skutt etter at han ble stoppet på grunn av at et baklys på bilen ikke fungerte. Det rettes anklager om institusjonell diskriminering i amerikansk politi.

- Totalt ødeleggende

Under en demonstrasjon i Dallas gikk Micah Xavier Johnson (25) til angrep mot politifolk, og skjøt og drepte fem av dem. Før han selv ble drept av en bomberobot, sa han til politiets forhandlere at han var opprørt over de nylige politiskytingene, og at han ville drepe hvite mennesker, og særlig hvite politifolk.

Johnson var ikke knyttet til Black Lives Matter-bevegelsen, men etter drapene står den uformelle organisasjonen likevel ved veiskille, skriver New York Times. Avisa skriver at at de var i ferd med å få større gjennomslag og anerkjennelse, men at de nå står i sin verste krise til nå.

- Det som skjedde i Dallas var totalt ødeleggende for arbeidet vårt, sier den profilerte Chigaco-presten Jedidah Brown til avisa.

De frykter større splittelse. President Barack Obama håper det motsatte vil skje til slutt.

- Det har vært en tøff uke, men USA er ikke delt, slik noen hevder. Det er sorg, det er sinne og uro, men det er også samhold, sa presidenten da han holdt sin avslutningstale under NATO-toppmøtet i Polen lørdag, skriver NTB.