Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Scandza Forum

Kjent høyreekstrem amerikaner pågrepet i Oslo

Utvises fra landet etter å ha hatt radikaliseringsrolle på høyreekstremt arrangement.

Kontroversiell konferanse: Politiet i Oslo er til stede på en adresse på Sinsen i Oslo, i forbindelse med konferansen til Scandza Forum. Flere motdemonstranter har også møtt opp. Video: Audun Hageskal / Dagbladet. Vis mer

I forbindelse med konferansen til kontroversielle Scandza Forum har politiet bistått PST i en pågripelse på stedet.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i PST sier til Dagbladet at det er en amerikansk borger som er pågrepet i dag klokka 10.50.

Etter det Dagbladet kjenner til er det Greg Johnson, en av foredragsholderne under konferansen, som er pågrepet. Det var Filter Nyheter som først omtalte tidligere denne uka at Johnson ville komme til Oslo.

Konferansen til Scandza Forum finner sted på Sinsen i Oslo. Lokasjonen var hemmelig i forkant av arrangementet.

- Det er en organisasjon med radikale og høyreekstreme holdninger. De har et arrangement der oppe, og motstandere fra venstresiden har møtt opp for å vise sin misnøye, sier operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt.

BIDRO: Politiet bisto PST under pågripelsen av en amerikansk høyreekstrem tilknyttet arrangementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BIDRO: Politiet bisto PST under pågripelsen av en amerikansk høyreekstrem tilknyttet arrangementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Radikaliseringsrolle

Bernsen opplyser at pågripelsen skjedde med hjemmel i utlendingsloven paragraf 106.

  • Les paragrafen nederst i saken.

- Han sitter nå i politiets varetekt i påvente av effektuering av bortvisningsvedtak, sier Bernsen.

- Hva er bakgrunnen for vedtaket?

- Han skulle være en del av et høyreekstremt arrangement her i Oslo, hvor det kan beskrives at han har hatt en radikaliseringsrolle.

Filter Nyheter har tidligere omtalt hvordan Greg Johnson, under rettssaken mot Anders Behring Breivik i 2012, skrev en artikkel hvor han hyllet terroristens begrunnelser for massedrapet i regjeringskvartalet og på Utøya.

PÅ OPPDRAG FRA PST: Politiet har pågrepet en kjent høyreekstrem amerikaner, på oppdrag fra PST. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

På radaren

Bernsen kan ikke kommentere hvor lenge PST har fulgt med på den pågrepne amerikaneren.

- Her er det personer som vi følger med på i vårt forebyggende arbeid. Det som skjer i dag er et samarbeid mellom Oslo politidistrikt og oss.

Han opplyser om at det nå jobbes med et bortvisningsvedtak for den høyreekstreme amerikaneren:

- Hvis bortvisningsvedtaket går gjennom, sendes han ut av landet så fort som praktisk mulig. Det kan skje i morgen eller i løpet av helgen, sier Bernsen.

Ikke første besøk

Ifølge Filter er biologi det uttalte temaet for dagens arrangement i regi av Scandza Forum.

Johnson var i Oslo også for to år siden, da Scandza Forum arrangerte konferanse med temaet «Globalism vs. The Ethnostate».

Den gang siterte Dagbladet det britiske nettidsskriftet Searchlight, som omtalte Johnson som en ledende ideolog innenfor «hvit nasjonalisme».

Johnson står bak nettstedet «Counter-Currents». I en artikkel omtaler han jødene som «mektige og ondsinnede fiender som bærer en stor del av skylden for den hvite rasens tilbakegang», og skriver at de bør flytte til sin egen «etnostat» dvs. Israel.

PASSER PÅ: Politiet er til stede under arrangementet på Sinsen i Oslo lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PASSER PÅ: Politiet er til stede under arrangementet på Sinsen i Oslo lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skrik og skrål

Operasjonsleder Tore Solberg i Oslo politidistrikt beskriver stemningen på adressen på Sinsen som veldig høylytt verbalt, i forbindelse med demonstrasjonene knyttet til arrangementet.

- Det er mye skrik, skrål og leven der oppe, sier Solberg, som understreker at det ikke har vært noen voldshendelser.

- Vi er på stedet for å ivareta ytringsfriheten og sikkerheten til alle der oppe, og se til at arrangementet går sin gang - at det ikke oppstår konfrontasjoner mellom gruppene.

Politihelikopteret bidrar som observasjonsplattform i forbindelse med dette arrangementet, opplyser politiet på Twitter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media