Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjent høyreekstremist for retten

Det er ventet stort oppbud av sikkerhetsvakter, når den kjente høyreekstremisten Johnny Olsen (35) i morgen møter som voldstiltalt i Oslo byrett. Olsen er tidligere drapsdømt for Hadelands-drapene i 1981.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten i Oslo har denne gangen tatt ut en ti punkter lang tiltale mot Olsen som forsvares av advokat Fridtjof Feydt. Det alvorligste punktet er etter straffelovens paragraf 229, hvor Olsen tiltales for legemsbeskadigelse med skytevåpen.

Grunnlaget er at Olsen den 17. mai 1996 avfyrte flere skudd med en pistol under en konfrontasjon mellom høyreekstremister og antirasister. Høyreekstremistene feiret nasjonaldagen i en leilighet i Lensmann Hiorts Alle i Oslo. Da leiligheten ble oppsøkt av antirasister utpå kvelden, gikk Olsen og flere andre av festdeltakerne ut på verandaen. Olsen avfyrte flere skudd med en pistol. Et av skuddene traff en iraner i hånden. Han har siden fått 50 prosent nedsatt førlighet i den ene fingeren.

Skjøt mot firma

Olsen vil ifølge Dagsavisen nekte straffeskyld når saken kommer opp mot ham i byretten. Hans forsvarer vil hevde at Olsen ikke skjøt for å treffe noen, og at han bare var uforsiktig i sin omgang med våpen.

Aktor i saken, statsadvokat Per Egil Volledal, har også tatt ut tiltale etter straffelovens paragraf 352, om uforsiktig omgang og oppbevaring av våpen. I tillegg er Olsen blant annet tiltalt for å ha forklart seg falskt, ettersom han da han ble arrestert etter skyteepisoden i 1996, oppga falskt navn og fødselsdato til politiet.

I tillegg er Olsen tiltalt for alvorlige trusler og for vold. Grunnlaget for dette punktet er at Olsen den 9. juli i 1995 avfyrte flere skudd med en pistol inne i lokalene på utestedet Stedet i Oslo. Samtidig skal han ha truet fire personer med pistolen, blant annet ved å rette pistolen mot hodet til en av dem som befant seg inne på Stedet. Ved samme anledning skal han også ha sparket en av dem han truet, i hodet.

Lang vitneliste

Til sammen er det innkalt bortimot 50 vitner til den tre uker lange straffesaken mot Johnny Olsen. Flesteparten av vitnene tilhører det høyreekstreme eller det antirasistiske miljøet.

Hvis Olsen blir dømt etter tiltalen, risikerer han en lang straff. Olsen var en av de tre som ble dømt for dobbeltdrapet på Hadeland i 1981, og har bare sonet deler av den 18 år lange fengselsstraffen for drapene. Blir han dømt i byretten, risikerer han dermed også å måtte sone den delen av straffen for Hadelands-drapene som han ennå ikke har sonet ferdig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!