Kjent kunstner spredte hiv

KØBENHAVN (Dagbladet): Han har sjarmert middelaldrende kvinner. Nå lever de i frykt. Kunstmaleren fra Danmark har hiv og skal ha smittet en rekke kvinner både i Norge, Sverige og Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er helt utrolig at han har fått lov til å holde på så lenge, sier en av mannens bekjente, til den danske avisa Ekstra Bladet.

Nå sitter 59-åringen varetektsfengslet i Sverige, siktet for å ha smittet kvinner i Norge, Sverige og Danmark med hiv. Han risikerer ti års fengsel.

Kunstneren er en kjent skikkelse i kunstnermiljøet i København.

Usikkert

Ifølge danske medier har 59-åringen vært hivsmittet siden 1985. Hvor mange kvinner han har smittet er foreløpig usikkert.

Men politiet i Danmark har mottatt anmeldelser fra en norsk kvinne, sammen med anmeldelser fra svenske, finske og danske kvinner. Det var den norske kvinnen som satte politiet på sporet av mannen. I fjor vår troppet hun opp hos politiet i Frederikshavn og fortalte om kunstmaleren.

Overfor Ekstra Bladet bekrefter visepolitimester Elin Rosenberg at dansk politi har mottatt en rekke anmeldelser mot hivmannen.

Blomstrende sexliv

Ifølge danske aviser har kunstmaleren hatt «et usedvanlig blomstrende kjønnsliv». En av kvinnene som er smittet skal ha konfrontert mannen med hivsmitten, han skal da bare ha trukket på skuldrene og vedgått at han hadde hatt sex med en rekke kvinner.

Foreløpig vet ikke dansk politi hvor mange kvinner den 59 år gamle storsjarmøren har hatt sex med.

I København - hvor kunstmaleren har bodd de siste årene - har han markert seg i samfunnsdebatten.