Forsvarsdepartementet om norske våpentap:

- Kjent med påstandene

Forsvarsdepartementet er kjent med påstander om at norskdonert materiell er blitt mål for russiske angrep i Ukraina, men varsler samtidig at de vil sende mer utstyr.

SKAL VÆRE TATT UT: Russland hevder at de har tatt ut en rekke vestlige våpen i løpet av krigen, her fra en video de publiserte forrige uke som skal vise angrep på M109-artillerikanoner. Foto: Det russiske forsvaret / AP
SKAL VÆRE TATT UT: Russland hevder at de har tatt ut en rekke vestlige våpen i løpet av krigen, her fra en video de publiserte forrige uke som skal vise angrep på M109-artillerikanoner. Foto: Det russiske forsvaret / AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det bekrefter presseavdelingen i departementet i en e-post til Dagbladet.

De vil ikke si konkret hvilke våpen de er kjent med skal ha blitt mål for russiske angrep.

- Men på generell basis må vi regne med at materiell som blir sendt inn i stridssituasjoner også kan bli rammet av motparten, skriver de.

Hevder å ha ødelagt norsk artillerikanon

Seinest forrige uke gikk det russiske forsvarsdepartementets talsperson Igor Konasjenkov ut og sa at de hadde ødelagt en norsk artillerikanon av typen M109, samt to amerikanske M777-kanoner.

Norge har bekreftet å ha levert 22 M109-kanoner til Ukraina, men vil nå ikke si om disse inngår i det norskdonerte materielle som angivelig har blitt tatt ut av russerne.

LA UT VIDEO: Det russiske forsvaret hevder de har bombet og ødelagt en norsk artillerivogn i Ukraina. Video: AP / TV Zvezda. Reporter: Vegard Krüger / DBTV Vis mer

Samtidig varsler forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at de vurderer ytterligere våpenleveranser til det krigsrammede landet.

- Vi forstår at det er behov for ytterligere donasjon. Norge har gitt våpen i flere runder, den forrige forsendelsen var tungt artilleri, sa han ifølge NTB onsdag – og siktet til M109-skytset.

- Vi vurderer videre leveranser, fortalte han og la til at regjeringen også bidrar med pengestøtte via et britisk fond slik at Ukraina selv kan kjøpe våpen.

LEVERER VÅPEN: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier Norge har tett kontakt med Ukraina og god oversikt over hva landet ber om. Her med forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Terje Pedersen / NTB
LEVERER VÅPEN: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier Norge har tett kontakt med Ukraina og god oversikt over hva landet ber om. Her med forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Naturlig konsekvens

Norge har så langt donert 4000 panservernraketter av typen M72, rundt 100 Mistral luftvernmissiler, 22 M109-kanoner og flere typer beskyttelsesutstyr og annen soldatutrustning til Ukraina – så vel som donasjonen på 400 millioner kroner til det britiske fondet.

Det viser regjeringens oversikt per 16. juni.

Hovedlærer på Stabsskolen, oberstløytnant Geir Hågen Karlsen, sier at vi må påregne at dette utstyret blir ødelagt.

- Alt materiell som er og blir sendt til Ukraina, er der for å slåss mot de russiske styrkene, så vi må påregne at det blir ødelagt. Det er en naturlig konsekvens av krig, sier han til Dagbladet.

- Tror du Russland sikter seg litt ekstra inn mot de vestlige våpnene, eller at det kan ha en særlig verdi for dem å vise at de har slått ut donert materiell til omverdenen?

- Jeg anser det som usannsynlig at de sikter seg ekstra inn mot dette, de slåss mot og prøver å ta ut det som er av størst trussel. Men ja, det kan nok ha en verdi for Russland å vise at de bekjemper vestlige våpendonasjoner.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer