Krigen i Ukraina:

Kjent med rystende meldinger

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) forteller om urovekkende rapporter og opplysninger om umenneskelig behandling.

- UMENNSKELIG BEHANDLING: Utenriksminister Anniken Hutifeldt (Ap) er kjent med opplysninger om ummenskelig behandling av ukrainere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- UMENNSKELIG BEHANDLING: Utenriksminister Anniken Hutifeldt (Ap) er kjent med opplysninger om ummenskelig behandling av ukrainere. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttaler at hun er kjent med opplysninger om at flere hundre tusen ukrainere skal ha blitt utsatt for umenneskelig behandling av Russland. Dette går fram av hennes svar i Stortinget etter skriftlig spørsmål fra Ine Eriksen Søreide (H), som leder utenriks- og forsvarskomiteen.

«Det er kommet flere urovekkende rapporter om såkalte 'filtreringsleirer' og deportasjoner av ukrainere til Russland», uttaler Huitfeldt og fortsetter:

«Jeg er kjent med opplysningene om at flere hundre tusen ukrainere skal ha blitt utsatt for slik umenneskelig behandling. Det er svært vanskelig å få verifisert disse opplysningene, men dessverre all grunn til å anta at de er troverdige».

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Rystet

Russlands krigsforbrytelser ryster Huitfeldt.

«Det er blitt rapportert om et stort antall antatte krigsforbrytelser og andre overgrep begått av russiske styrker siden Russland angrep Ukraina 24. februar. Opplysningene om filtreringsleirer, deportasjoner og tvangsinternering føyer seg inn i en dyster rekke av overgrep fra Russlands side», uttaler utenriksministeren og fortsetter:

«Vi står overfor en okkupasjonsmakt som går svært brutalt fram overfor sivile ukrainere».

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Spørsmålet

Søreide spurte blant annet om hva regjeringen gjør for å avdekke forholdene for ukrainere som er tvangsinternert i Russland, og hvordan regjeringen samarbeider med andre land for å hjelpe dem.

Den tidligere utenriks- og forsvarsministeren begrunnet spørsmålet sitt med at utenriksdepartementet i USA anslår at opptil 1,6 millioner ukrainere er blitt deportert som følge av krigen.

«Det er sannsynlig at russiske myndigheter målrettet tvangsinternerer ukrainske borgere, politiske aktivister samt religiøse, etniske og seksuelle minoriteter. Forholdene beskrives som svært inhumane av folk som har rømt derfra, og det skal være utstrakt bruk av tortur og forsvinninger gjennomført av russiske styrker», skriver Søreide.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

Samarbeider med andre land

Huitfeldt sier at Norge har tett kontakt med nærstående land og internasjonale organisasjoner for å hjelpe ukrainere som har blitt tvangsdeportert til Russland.

«Men jeg skal ikke legge skjul på at Russland har vist seg lite samarbeidsvillig i dette spørsmålet. Jeg vil følge opp denne saken med utenlandske kolleger og aktuelle internasjonale organisasjoner».

Videre opplyser utenriksministeren at Norge har fordømt bruk av filtreringsleirer og deportasjoner via Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

«Sammen med EU har vi i OSSE fordømt Russlands bruk av filtreringsleirer og deportasjoner, ikke minst av ukrainske barn. Vi har understreket at tortur og umenneskelig behandling er et brudd på internasjonal humanitærrett. Vi har også kommunisert tydelig vår støtte til etterforskning av krigsforbrytelser begått i Ukraina og behovet for å stille de skyldige til ansvar.»

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer