Kjent nynazist skjøt seg selv på gata

Foran flere forskrekkede tilskuere tok den svenske nynazisten Pierre Ljunggren (21) sitt eget liv med avsagd hagle natt til 1. mai. Ljunggren er tidligere dømt for drap på en asylsøker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pierre Ljunggren er i Sverige kjent som «mannen som ga nynazismen et ansikt». 16 år gammel stakk han ned en asylsøker i hjembyen Klippan. Asylsøkeren døde, og liket lå i et buskas i sentrum av byen en hel dag før det ble slått alarm.

Når nyhetene meldte at en svart mann var funnet død i Klippan skal Ljunggren ifølge Aftonbladet ha jublet:

- Wow! Faen så bra at han døde.

Et par dager senere ble det funnet et svartmalt kålhode i buskaset der asylsøkeren ble funnet død.

Fikk fire år for drapet

Ljunggren ble i mars 1996 dømt til seks års fengsel for mord. Dommen ble anket, og i hovrätten ble han bare kjent skyldig i grov legemsbeskadigelse med døden til følge og grov mishandling. Dommen ble redusert til tre år. Da anker anklageren til svensk høyesterett, som dømmer Ljunggren for mord. Den endelige straffen blir fire års fengsel.

Etter løslatelsen deltar Ljunggren aktivt i nazimiljøer. Han observeres flere ganger på møter i den internasjonale terrororganisasjonen Blood & Honour, og han får etter kort tid en lederrolle i nazimiljøet i Klippan. Han arresteres flere ganger på grunn av bråk og trusler.

Tidligere i år døde Blood & Honours skandinaviske leder Marcel Schilf av cystisk fibrose. Ljunggren skal i følge Aftonbladet lenge ha ønsket seg den skandinaviske lederstillingen, og i Schilfs begravelse er han fremst i rekken av fanebærere. Men Ljunggren får ikke jobben, den går til tyskeren Ronald Schröder (25). Deretter skal Ljunggren ha blitt fryst ut av den militante nazi-organisasjonen.

Noen uker seinere går Ljunggren ut på gaten på Valborgsnatt, natt til 1. mai, og skyter seg selv i hodet med en avsagd hagle.