Kjent psykiater sex-dømt

En Oslo-psykiater er dømt for å ha misbrukt sin stilling til å ha sex med en kvinnelig pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den profilerte psykiateren er også fradømt retten til å praktisere i tre år.

Borgarting lagmannsrett mener det er svært klanderverdig at psykiateren ikke avsluttet terapiforholdet, da han ble klar over at han var forelsket, men i stedet innledet et seksuelt forhold til kvinnen.

Retten skriver:

- Et relevant moment i skjerpende retning er at tiltalte som fremragende og erfarer fagmann skulle ha spesielt gode forutsetninger til å bedømme situasjonen annerledes enn han faktisk gjorde, og tilsvarende for å handle annerledes enn han gjorde, konstaterer lagdommerne.

Samleie

Det var helt tilbake i 1999 at psykiateren hadde to samleier med den kvinnelige pasienten i sitt eget hjem. Lagmannsretten mener også at det er skjerpende at den seksuelle omgangen var nettopp samleie, og at det skjedde ved to anledninger.

Psykiateren er dømt til betinget fengsel i 120 dager med ei prøvetid på to år. Bakgrunnen for at dommerne har gitt betinget i en sak med strafferamme på fem års fengsel, er den lange tida som er gått siden overgrepene skjedde.

Ifølge dommen hadde psykiateren også et seksuelt forhold til en pasient for 15 år siden.

- Prinsipielt kan dette tillegges vekt i skjerpende retning, men fordi det skjedde i 1990, vil det få begrenset betydning, konkluderer lagdommerne.

Endret liv

I lagmannsretten forklarte psykiateren at saken hadde endret hans livssituasjon fullstendig, fra et liv med stor nasjonal og internasjonal anerkjennelse både som forsker og terapeut til en tilværelse preget av sosial og faglig forakt.

- Dette har ført til dyp selvbebreidelse og et tilsvarende dårlig selvbilde, forklarte han.