FRUSTRERT: - Ethvert menneske i en sånn situasjon ville blitt frustrert, sier Øystein Meier Johannessen (t.h.) om Jan Granskoglis campingliv i ei hytte på Bjerka Camping i Hemnes kommune. Her er han sammen med Granskogli i hytta for ei uke siden. Foto: John Tore Gundersen.
FRUSTRERT: - Ethvert menneske i en sånn situasjon ville blitt frustrert, sier Øystein Meier Johannessen (t.h.) om Jan Granskoglis campingliv i ei hytte på Bjerka Camping i Hemnes kommune. Her er han sammen med Granskogli i hytta for ei uke siden. Foto: John Tore Gundersen.Vis mer

Kjent rabulist kan bli NAV-camper Jans (47) hjelpeverge nummer tre

Samfunnspartiets Øystein Meier Johannessen er klar for oppgaven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øystein Meier Johannessen (61) og uføretrygdede Jan Granskogli (47) snakket godt sammen da Dagbladet nylig møtte dem i campinghytta i Hemnes kommune hvor Granskogli har bodd i fire år.

Nylig innvilget NAV i Rana 46 000 kroner i måneden til dekning av Granskoglis boutgifter på campingplassen - noe Granskogli mener er misbruk av offentlige midler.

Nå har Granskogli bedt om å få Johannessen som sin nye hjelpeverge.

Politiske «stunts» - Det synes jeg er en veldig god løsning, sier Granskogli på telefonen til Dagbladet.

Øystein Meier Johannessen er klar for oppdraget.

- Jeg ønsker å hjelpe Jan mest mulig, sier Johannessen, som gjennom åra har vakt oppsikt med sine «stunts» som politiker i minipartiet Samfunnspartiet.

Blant annet plasserte han i 2005 en varebil med den arabiske påskriften «Hellig krig går videre helt til jødene er ute av Palestina» og en svart boks i forsetet utenfor NRKs kontorer i Oslo. Politiet fryktet en bombeaksjon, men det viste seg å bare være et politisk «stunt» som ga Johannessen en måned i fengsel.

Han utmerket seg også da han i 2007 var tidlig ute med kritikk mot de mislykkede investeringene til blant annet Hemnes kommune som senere fikk navnet Terra-skandalen.

BARE PRAT: - Det er bare prat og ingen handling, sier Jan Granskogli om at han fortsatt venter på finansieringshjelp til å skaffe seg et småbruk. Foto: John Tore Gundersen.
BARE PRAT: - Det er bare prat og ingen handling, sier Jan Granskogli om at han fortsatt venter på finansieringshjelp til å skaffe seg et småbruk. Foto: John Tore Gundersen. Vis mer

Johannessen, som sitter i kommunestyret og kontrollutvalget i Hemnes kommune, kan bli Jan Granskoglis tredje hjelpeverge på kort tid.

- Har pondus I høst påtok Knut Haugen seg oppdraget som hjelpeverge, etter at Granskogli hadde bedt om et bytte.

Den forrige hjelpevergen, advokat Thor Sundsli, klaget på avgjørelsen om å ta fra ham oppdraget. I påvente av en avklaring har Sundsli fortsatt å utføre sine arbeidsoppgaver innen økonomistyring og regnskap. Det vil han gjerne fortsette med, i et samarbeid hvor Øystein Meier Johannessen tar seg av den personlige kontakten med Granskogli.

- Jeg synes det er en veldig grei løsning, sier Sundsli.

Hjelpeverge nummer to, Knut Haugen, er innstilt på å overlate oppgaven til Øystein Meier Johannessen.

- Det synes jeg er veldig greit. Johannessen kommer fra samme kommune, og har litt politisk pondus, sier Haugen.

Vil ha småbruk Det var Rana kommune som i sin tid plasserte Granskogli på Bjerka Camping i nabokommunen Hemnes. De to kommunene er enige om at en campingplass er en dårlig løsning, men har så langt ikke funnet noe bedre alternativ.

Saken blir ikke enklere av at Granskogli mener å ha blitt lovet finansieringshjelp til et småbruk. Han har gjort det klart at han heller vil bli boende på campingplassen enn å akseptere noe annet enn et småbruk.

- Mange mener at det ikke skal være bare å gå på sosialen og få et småbruk, men vi må se på alternativene. Her kaster de bort en halv million i året på å la ham bo på en campingplass. Det han trenger for å få et småbruk er hjelp til å få et lån, for han vil betale småbruket selv, med sin egen pensjon, sier Øystein Meier Johannessen til Dagbladet.

- Finnes grenser Kommuneadvokat Gislaug Øygarden i Rana kommune forteller at hun rett før vinterferien fikk vite at Jan Granskogli ønsker Øystein Meier Johannessen som ny hjelpeverge.

LANGTIDS-CAMPING: I denne hytta har Jan Granskogli bodd i fire år. Foto: John Tore Gundersen.
LANGTIDS-CAMPING: I denne hytta har Jan Granskogli bodd i fire år. Foto: John Tore Gundersen. Vis mer

- Vi må vurdere om det er mer hensiktsmessig. Vi vil diskutere det på neste møte i Overformynderiet, sier hun til Dagbladet.
Hun vil ikke ta utfallet av diskusjonen på forskudd.

- Det er grenser for hvor mange ganger han kan bytte, sier hun.

Øygarden påpeker at fylkesmennene i sommer overtar for overformynderiene som ansvarlige for de funksjonene som til nå har ligget hos hjelpeverger. Derfor vil hun gjerne finne en løsning som Fylkesmannen er innforstått med.

- Dette er jo en sak som kommer til å versere lenge, sier hun om campingplass-forviklingene rundt Jan Granskogli.