Kjent same beskyldt for å være brusprenger

Politiet mente at Norges mest respekterte samepolitiker, Ole Henrik Magga, deltok i en illegal sprenging av ei bru i Skibotn i Troms i 1975. Magga skal ha vært sentral i ei samisk opprørsgruppe som ville bruke ulovlige aksjoner i kampen mot det norske storsamfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Uvirkelig og krenkende. Jeg har aldri tydd til lovstridige virkemidler for å fremme samiske saker, sier Magga til Dagbladet.no.

Ole Henrik Magga har fått innsyn i sin mappe hos overvåkingspolitiet, og det er der de alvorlige mistankene kommer fram. Samepolitikeren fra Kautokeino synes det er ille å få politiets beskyldninger dokumentert.

- Men jeg vil ikke nedlate meg til å søke om erstatning i form av penger. I stedet bør det være på tide å få fram alt grumset, nå må vi få vite den hele sannhet om politiets overvåking av samiske organsiasjoner og tillitsvalgte gjennom mange tiår, mener Magga.

Brubyggeren

Ole Henrik Magga er professor i samisk språk og vant stor tillit for sin håndtering av konflikten rundt utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget rundt 1980.

Da var den samiske vreden mot norske myndigheter stor, sultestreik og sivile ulydighetsaksjoner grep om seg og mistilliten mellom storsamfunnet og landets urbefolkning var nærmest total.

Magga var brubyggeren som dempet konflikter og fikk igang konstruktive samtaler mellom partene igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer