Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjent same beskyldt for å være brusprenger

Politiet mente at Norges mest respekterte samepolitiker, Ole Henrik Magga, deltok i en illegal sprenging av ei bru i Skibotn i Troms i 1975. Magga skal ha vært sentral i ei samisk opprørsgruppe som ville bruke ulovlige aksjoner i kampen mot det norske storsamfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Uvirkelig og krenkende. Jeg har aldri tydd til lovstridige virkemidler for å fremme samiske saker, sier Magga til Dagbladet.no.

Ole Henrik Magga har fått innsyn i sin mappe hos overvåkingspolitiet, og det er der de alvorlige mistankene kommer fram. Samepolitikeren fra Kautokeino synes det er ille å få politiets beskyldninger dokumentert.

- Men jeg vil ikke nedlate meg til å søke om erstatning i form av penger. I stedet bør det være på tide å få fram alt grumset, nå må vi få vite den hele sannhet om politiets overvåking av samiske organsiasjoner og tillitsvalgte gjennom mange tiår, mener Magga.

Brubyggeren

Ole Henrik Magga er professor i samisk språk og vant stor tillit for sin håndtering av konflikten rundt utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget rundt 1980.

Da var den samiske vreden mot norske myndigheter stor, sultestreik og sivile ulydighetsaksjoner grep om seg og mistilliten mellom storsamfunnet og landets urbefolkning var nærmest total.

Magga var brubyggeren som dempet konflikter og fikk igang konstruktive samtaler mellom partene igjen.

Derfor er det dramatisk at brubyggeren nå blir beskyldt for å være brusprenger av norsk politi.

Flere samer ble pågrepet av politiet etter bruødeleggelsen.

Politiet mente at det på denne tida eksisterte en samisk undergrunnsbevegelse som skulle gjennomføre aksjoner mot norske installasjoner.

Seinere kom det fram at brua rett og slett kan ha blitt tatt av vårflommen, og at det altså kanskje ikke var snakk om noen sabotasjeaksjon i hele tatt.

Mappe med hvite sider

Ole Henrik Magga ble seinere den første president i samenes eget folkevalgte organ, Sametinget.

I flere år har han også vært FNs ombud for alle verdens urbefolkninger.

Ironisk nok er han også reserveoffiser i den norske hær.

Magga sier at han på ingen måte var noen rabulist og barrikadestormer på 1970-tallet.

- Mitt eneste verv da var at jeg var formann i samisk språknemnd. Av overvåkingsmaterialet går det fram at polititjenestemenn overvåket møter jeg deltok i, helt ordinære faglige møter for å diskutere språksaker. Jeg er overrasket over hvor amatørmessig de har gått fram, sier Magga.

Hans POT-mappe er på snaue ti sider, med mange blanke felter.

- Jeg er prisgitt deres nåde og får bare se det de vil vise meg. Så jeg vet ikke alt om hvor mye og hvordan jeg ble overvåket. Det var en generell og bred overvåking av samiske organisasjoner fram til 1990-tallet. Folk ble overvåket uten at det forelå fnugg av berettiget mistanke. Dette er fortsatt hvite flekker på kartet, og samefolket har rett til å få vite hvor omfattende overvåkingen var, sier Magga til Dagbladet.no.

FIKK SE MAPPA: Ole Henrik Magga føler seg krenket av overvåkingspolitiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!