Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjent skyldig i dobbeltdrap i Dyrøy

TROMSØ (NTB): 28-åringen som 16. oktober 1996 knivdrepte de to pensjonistene Marstrander Gabrielsen(75) og Asbjørn Guttormsen (65) var ikke sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Det slo Hålogaland lagmannsrett fast i en kjennelse i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

28-åringen ble i Senja herredsrett i juni i fjor dømt til 18 års fengsel og ti års sikring. Forsvarerne anket saken for å få prøvd om han var strafferettslig ansvarlig i gjerningsøyeblikket.

Ikke samstemt

De fire sakkyndige i saken har ikke vært samstemte i spørsmålet om den drapsdømte 28-åringen var sinnssyk i juridisk forstand da han begikk de bestialske drapene.

Rettspsykiaterne Kjell Nordeik og Karl Ewerth Horneman har aldri vært i tvil. Både i herredsretten og under ankenbehandlingen har de konkludert med at gjerningsmannen ikke var sinnssyk verken i gjerningsøyeblikket eller senere.

Modererte

De to psykologene John Sjøvold og Leif Martin Egerdahl har som oppnevnt sakkyndig og sakkyndig vitne uttalt at de mener 28-åringen var sinnssyk. Sjøvold modererte sin konklusjon, og åpnet for tvil da han forklarte seg torsdag. For forsvarer Oscar Ihlebæk ble det derfor et kjernepunkt under prosedyren å slå fast at det i alle fall foreligger tvil om 28-åringens tilregnelighet.

Antydet svar

Men i sin rettsbelæring overfor lagretten gikk førstelagmann Gaute Gregusson svært langt i å antyde hvor rettens kjennelse burde ligge.

Han viste blant annet til at den eneste av de sakkyndige som helt sikkert fastholdt sinnssykdom ikke baserte sin konklusjon på det medisinske og rettslige begrepet.

Etter knappe to timers rådslaging kom jurykjennelsen der minst sju av ni har sagt seg eninge med rettspsykiaterne.

Ba om 18 år

Aktor, førstestatsadvokat Vidar Stensland opprettholdt sin påstand fra herredsretten om at 28-åringen bør få 18 års fengsel og opptil 10 års sikring.

- De to drapene er begått på en særdeles bestialsk måte. Tiltalte satt ved siden av den slagrammede Marstrander Gabrielsen og så på mens han blødde ihjel. Stilt overfor slike handlinger kan man bare i liten grad legge vekt på hans vanskelige oppvekst, sa Stensland.

Krav om behandling

Forsvarer Oscar Ihlebæk ba om at hans klient måtte behandles på mildeste måte, men antydet at 14-15 års fengsel bør være maksimum. Han ba også om at lagmannsretten bør stille vilkår om at 28-åringen må få psykiatrisk behandling under soningen. Endelig dom i saken faller i morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!