KRANGLER HEFTIG: Tatersangeren Elias Akselsen anklages for surr med kvitteringer og rapportering. Nå vil han politianmelde daglig leder i Taternes kulturfond for å ha snakket med Dagbladet om saken. Foto: Nina Hansen
KRANGLER HEFTIG: Tatersangeren Elias Akselsen anklages for surr med kvitteringer og rapportering. Nå vil han politianmelde daglig leder i Taternes kulturfond for å ha snakket med Dagbladet om saken. Foto: Nina HansenVis mer

Kjent taterartist utestengt fra taterfond

Taternes kulturfond krever tilbake 145.000 kroner fra Elias Akselsen, etter surr med kvitteringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den kjente taterartisten Elias Akselsen er utestengt fra å få mer penger fra Romanifolkets/taternes kulturfond i to år fra i år.

Grunnen er bråk om kvitteringer i et prosjekt for å dokumentere og ta vare på tatermusikk, som Akselsen fikk bevilget 145.000 kroner til i 2008. Akselsen har fått krav om å betale tilbake pengene.

- Løgn — Han har ikke kunnet framvise en eneste kvittering. Han har ikke levert noen annen rapport enn en håndskrevet logg om hvor han har vært og hvem han har besøkt, sier fondets daglige leder, Jon Gunnar Arntzen.

- Det er løgn. Jeg har vist ham materialet. Hver eneste ting, sier Elias Akselsen. Han sier at han blant annet har samlet inn gamle kassetter på norsk og på taternes språk, videoer fra NRK, og at han måtte avlyse 10-15 konserter for å få nok tid til prosjektet.

Ifølge Akselsen er det bare tre hotellkvitteringer han ikke har kunnet framlegge.

- Han har vist meg en bærepose med kassetter og CD-er, men jeg har aldri hørt hva som er på dem, han har vist meg brev som nærmest er en bestilling på opptak som NRK har gjort, og for øvrig har han ikke vist meg noe som helst egeninnsamlet materiale, sier Jon Gunnar Arntzen til Dagbladet.

Politianmeldelse Nå sier Elias Akselsen at han vil politianmelde Arntzen for brudd på taushetsplikten, fordi han har uttalt seg til Dagbladet om saken.

Jon Gunnar Arntzen mener at han må kunne uttale seg om det han ser som offentlige opplysninger om at styret har vedtatt å kreve pengene tilbake og at Akselsen er utestengt fra å søke i to år.

— Når han da anklager meg for løgn, da har ikke jeg noe annet valg enn å besvare spørsmålene, sier Arntzen.

Selv varamann Dagbladet skrev i går at mesteparten av årets bevilgninger fra Taternes kulturfond gikk til prosjekter hvor styremedlemmer eller deres slektninger er med.

Elias Akselsen er selv varamann til styret, fra april i år. Prosjekter hvor han og datteren Veronica er involvert fikk bevilget penger fra årets tildelinger.