- Kjente flere som ble drept av skuddene i lydloggen

Da Ibrahim (18) hørte Breiviks skuddsalve som ble spilt av i retten i dag, tenkte han på sine venner som ble drept av disse skuddene.

VENNER BLE DREPT: Ibrahim Abdille (18) overlevde massakeren på Utøya, men flere av hans venner ble drept. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
VENNER BLE DREPT: Ibrahim Abdille (18) overlevde massakeren på Utøya, men flere av hans venner ble drept. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet.no): Ibrahim Abdille (18) overlevde Utøya 22. juli ved å gjemme seg i en fjellhylle nær vannskorpen på Utøya.
Før han gjemte seg der, falt han ned en skrent like ved Kjærlighetsstien og skadet beinet sitt.

- Jeg hørte Breivik da jeg lå på fjellhylla. Han sto rett over hodet mitt, og kunne ha sett meg fra den vinkelen han sto i, men han så meg ikke. Jeg hørte skuddene hans fra der jeg lå, forteller Abdille.

Lydloggen Dagbladet møter ham utenfor Oslo tinghus etter et Breivik-rettssakens første dag er ferdig. Ibrahim synes det var en påkjenning å være i tingretten. Det aller verste var for ham å høre Søndre Buskerud politidistrikts lydlogg som ble avspilt i retten. Dette var opptak av en nødsamtale fra ei jente som gjemte seg og ringte politiet da hun hørte Breivik skyte.

- Jeg kjente flere som ble drept av skuddene i lydloggen. Når du vet hvem som er i rommet og som blir skutt, er det svært tøft å høre disse skuddene i retten, sier Abdille.

Abdille ønsker å være i retten og vil følge med på Breiviks forklaring for å forsøke å forstå hvorfor Breivik handlet som han gjorde.

Breiviks motiver Utenfor Oslo tinghus møter Dagbladet også Utøya-overlevende Stine Elise Christensen (23), fylkesmedlem i Akershus AUF. Hun tror ikke det noensinne vil være mulig å forstå Breiviks motiver fullt ut. Hun var på sin tredje sommerleir på Utøya 22.juli i fjor.

- Jeg ønsker å være i retten under hele Breiviks forklaring fordi jeg vil danne meg opp et bilde av ham i forhold til om han er tilregnelig eller ikke, sier Christensen.

- Jentas redsel Gjennom å sitte i retten håper hun å komme seg et skritt videre etter den dramatiske hendelsen på Utøya.

- Det aller verste med å sitte i retten i dag var opplesningen av tiltalen og avspillingen av lydloggen. Å høres jentas redsel gjorde veldig sterkt inntrykk. Hennes stemme tok meg tilbake til marerittet på Utøya, sier Christensen.

Hun var selv i Spisesalen på Utøya da jenta man hører i lydloggen ringte politiet.

- Jeg løp ut av Spisesalen like før Breivik kom inn dit og skjøt folk. Jeg vet at mange døde i det rommet like etter at jeg forlot det, sier Christensen.

Venners begravelser Hun hadde mange venner på Utøya som ikke overlevde Breiviks massakre.

- For meg var det en helt absurd situasjon å måtte velge hvilke av mine venners begravelser jeg skulle gå i, sier 23-åringen.

Hun ønsker å legge hendelsen på Utøya bak seg slik at hun får tid og ro til å ta fram de fine minnene om vennene.

OVERLEVDE: Stine Elise Christensen (23) overlevde dramaet på Utøya. I dag fulgte hun Breivik-rettssaken og synes det verste var å høre redselen til jenta i lydloggen som ble avspilt.  Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
OVERLEVDE: Stine Elise Christensen (23) overlevde dramaet på Utøya. I dag fulgte hun Breivik-rettssaken og synes det verste var å høre redselen til jenta i lydloggen som ble avspilt. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer