- Kjente høyoktan drivstoff fosse nedover meg

Jon Lundeby om sekundene da helikopteret han satt i styrtet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vet du hva det vondeste for meg var i går? Blodprøven på sykehuset, spøker Jon Lundeby på telefon til Dagbladet.no.

Dagen etter den dramatiske helikopterstyrten på Rudskogen forteller en av de som var om bord om sekundene før helikopteret styrtet inn i førerhuset på en tankbil lastet med 7000 liter diesel.

Les: Helikopter styrtet i førerhuset på tankbil

- Ting skjedde så fort. Jeg kan ikke helt beskrive hva det var som skjedde. Det var den samme følelsen som når du kjører te-kopper på tivoli. Jeg visste at det sto en tankbil på bakken og jeg så at vi gikk rett mot den. Det gikk så fort at jeg til slutt lukket øynene, forteller Jon Lundeby til Rakkestad Avis.

Utrolig nok ble verken han eller noen av de to andre om bord i helikopteret alvorlig skadd. Lundeby forteller at han fortsatt er omtåket etter ulykken, men at han er lykkelig over at det gikk så bra som det gikk.

- Vi hadde fylt opp begge drivstofftankene. Da vi styrtet ble jeg hengende opp ned og fikk hodet og håret dynket i høyoktan drivstoff, som rant nedover meg, sier han til Dagbladet.no.

- Det hele gikk så fort at jeg ikke rakk å tenke.

Lundeby klarte å komme seg ut av helikopterkrasjet ved egen hjelp. De to andre som var om bord måtte skjæres ut.

Han vil gjerne takke alle arbeiderne som kom til for å hjelpe, enda de visste at de risikoen de utsatte seg for var stor.

- Vi er bare sjeleglad for at det gikk så bra og utrolig takknemlig for hjelpen vi fikk, sier Lundeby til Dagbladet.no.

ALLE OVERLEVDE: - Jeg kan ikke helt beskrive hva det var som skjedde, sier piloten. Foto: John T. Pedersen
ALLE OVERLEVDE: - Jeg kan ikke helt beskrive hva det var som skjedde, sier piloten. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Lundeby var sammen med en fotograf til og en pilot ute på oppdrag for å filme, da helikopteret plutselig begynte å rotere før det styrtet sidelengs inn i tankbilen.

Cockpiten der alle de tre om bord satt hadde omfattende skader. To av de tre skadde ble utskrevet fra sykehus i går, mens en tredjeperson ble brakt til Ullevål universitetssykehus med hodeskader. Situasjonen for denne personen skal være stabil, ifølge NRK Østfold

Flere anleggsarbeidere var vitne til helikopterkrasjen. Blant dem var Ole Johan Sparby. Han så dramatikken på 15 meters avstand.

- Jeg stod oppe på et lasteplan og så helikopteret komme i lav høyde. Det drev og filmet og fløy flere runder over anlegget. Plutselig begynte helikopteret å rotere og gikk sidelengs inn i tankbilen, sa Sparby til Dagbladet.no i går.

Helikoptervraket ble mandag kveld hentet av Havarikommisjonen. De arbeider nå for å finne årsaken til styrten.

- Kjente høyoktan drivstoff fosse nedover meg