FUNNET HER: Her utenfor en bilvaskehall i Grenseveien i Oslo ble mannen som nå kaller seg «John Smith» funnet svært forkommen i en snøfonn i midten av desember. En tilfeldig forbipasserende kom forbi og fant mannen. Den forkomne husker ingenting. Foto: Torbjørn Berg
FUNNET HER: Her utenfor en bilvaskehall i Grenseveien i Oslo ble mannen som nå kaller seg «John Smith» funnet svært forkommen i en snøfonn i midten av desember. En tilfeldig forbipasserende kom forbi og fant mannen. Den forkomne husker ingenting. Foto: Torbjørn BergVis mer

Kjente igjen «Tre nøtter til Askepott» på TV fra sykesenga

Et av få spor i jakten på identiteten til «John Smith».Har fått flere titalls tips i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har svært få spor å gå etter i jakten på å finne identiteten til «John Smith», men etter at han sammen med politiet gikk ut i offentligheten med saken har flere interessante tips kommet inn fra inn- og utland. Flere internasjonale medier har viderebragt historien siden i går.

Politiadvokat Sturla Henriksbø ved Seksjon for vold- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet sier de nå er i ferd med å ettergå det som omtales som «svært interessante» tips.

- Håpet er tips kan bidra til at vi får en løsning på denne saken, sier Henriksbø til Dagbladet.

Politiet har mottatt glere titalls tips i løpet av dagen.

Om kvelden 14. desember ble han funnet svært forkommen i en snøfonn utenfor en bilvaskehall i Grenseveien på Hasle i Oslo. En tilfeldig forbipasserende gatekjøkkenansatt fant mannen og tilkalte hjelp. Det ble ikke funnet noe på mannen som fortalte hvem han var, og da politiet snakket med ham kunne heller ikke han svare på hvem han var, hvor han kom fra eller hvorfor han havnet i snøfonna. Mannen kjente ikke engang igjen sitt eget speilbilde.

- Jeg er i en ekstremt vanskelig situasjon på så mange nivåer, sa identitetsløse mannen til Dagbladet i går.

«John Smith» Han har gitt seg selv navnet «John Smith» og i går gikk han i samarbeid med Oslo-politiet ut med en pressemelding om hans svært spesielle situasjon i håp om at publikum kan bidra med å løse identitetskrisen hans.

- Jeg gikk ut med meldinga for å finne ut hvem jeg er. Jeg ønsker bare å komme ut av denne situasjonen. Den er uutholdelig, sa den engelskspråklige mannen til Dagbladet.

I tillegg til å snakke godt engelsk med østeuropeisk aksent, forstår mannen tsjekkisk, slovakisk, polsk og russisk. Han er 187 cm høy, har blå øyne og mørkeblondt hår.

- Han har selv opplyst at han forstår disse språkene, noe som er bekreftet ved at pleiere på sykehuset som kunne språkene snakket med ham, sier politiadvokat Sturla Henriksbø ved seksjon for Vold- og seksualforbrytelser i Oslo-politiet.

Den tsjekkiske ambassaden bekreftet tidligere i dag overfor Dagbladet at tsjekkiske medier hadde en bred dekning av saken i går. Etter dette er det kommet inn flere tips fra Tsjekkia om hvem han kan være, som blir oversendt til norsk politi.

«Tre nøtter til Askepott» Da mannen ble funnet var han bevisstløs eller nær bevisstløs og ble sendt til sykehus.

Der fikk han se tv og på julaften så han tilfeldigvis på den østtysk-tsjekkoslovakiske filmen «Tre nøtter til Askepott» fra 1973 på NRK. Da han så bildene kjente han filmen igjen, får Dagbladet opplyst.

Mannen har også ferdigheter innen dataprogrammering og snakker ofte med terminologi fra sosiologifagene, noe som kan tyde på at han har en akademisk bakgrunn.

Men politiet leter omtrent i blinde etter identiteten til «Professor X». Etter at han ikke dukket opp i noen registre i Norge, henvendte politiet seg til land over hele kloden for å finne mannens identitet. Politiet har bedt om hjelp fra Sverige, Danmark, Ukraina, Moldova, Estland, Litauen, Latvia, Bulgaria, Romania, Tsjekkia, Russland, USA, Canada, Storbritannia og Brasil.

- USA er et interessant land da de har omfattende registre på både straffedømte og turister. Men om vi kan få svar fra deres registre, som for eksempel fingeravtrykk av turister på vei inn og ut av USA, er for tidlig å si, sier Henriksbø.

Omstendigheter ved funnet av mannen 14. desember kan tyde på at han ble utsatt for noe kriminelt. I et intervju med NRK i går sa mannen at han tror han er tsjekkisk. Han fortalte i intervjuet at han hadde dype kutt på kroppen da han ble funnet, men tror ikke han selv er kriminell siden politiet ikke finner ham i noen registre.

- Jeg er i det minste neppe kriminell, men jeg skulle nesten ønske det. Da hadde de funnet ut hvem jeg er, sa han til NRK.

Ifølge politiet oppfatter han seg selv som en ressurssterk person.

- Han oppfatter seg selv som en ressurssterk person, noe vi også får inntrykk av gjennom hvordan han ordlegger seg og hvor godt engelsk han snakker. Vi har funnet ut at mannen har flere egenskaper, men ingen av dem peker klart i retning av et spesielt yrke eller lignende, sier Henriksbø.

- Frustrerende Henriksbø opplyser at de har ingen elektroniske spor å gå etter. Mannen hadde heller ikke mobiltelefon på seg da han ble funnet.

- Det er frustrerende. Med så få spor å gå etter føler vi oss litt maktesløse. Jo lenger tid det tar, jo vanskeligere blir det, sier han, og ber de som kan vite noe om å ta kontakt med politiet.

Mannens bistandsadvokat, Cathrine Grøndahl, sier mannen har det tøft.

- Dette er veldig vanskelig for ham. Han har mildt sagt en identitetskrise, sier hun.

VET IKKE HVEM HAN ER: I Norge er han registrert som «NN». Han kaller seg selv «John Smith», men aner ikke hvem han er. Foto: Politiet
VET IKKE HVEM HAN ER: I Norge er han registrert som «NN». Han kaller seg selv «John Smith», men aner ikke hvem han er. Foto: Politiet Vis mer