Kjente ikke igjen Viksveen

BERLIN (Dagbladet): Han mente å huske at han hadde hatt to-tre møter med den norske spionen «Lanze». Likevel kunne ikke Stasi-major Jürgen Wittig (52) identifisere Stein Viksveen da han ble rettslig avhørt i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik var gårsdagen en oppmuntring for Viksveen, etter at to andre av «Lanze»s føringsoffiserer hadde gjenkjent Viksveen før helga.

Wittig bekreftet at han aldri hadde mottatt et eneste hemmelig dokument av Viksveen. I likhet med tre andre utpekte føringsoffiserer som har forklart seg, hadde også Wittig opptrådt med dekknavn. Møtene skal ha foregått under konspirative, men ellers ganske hyggelige omstendigheter i Øst-Berlin.

Hissig

I så fall var treffene av en mer gemyttlig karakter enn Wittigs opptreden da han kom til rettsbygningen. Den tidligere avdelingssjefen, med ansvar for å rekruttere spioner i Skandinavia og det øvrige Nord-Europa, var nær ved å gå løs på fotografene som ventet utenfor inngangen.

Viksveens utpekte føringsoffiser i åra 1978-82 virket ikke sikker da han ut fra forelagte bilder ble spurt om han kunne gjenkjenne Viksveen blant de tilstedeværende i rettssalen.

Da vitnet nølende så rundt seg, fikk det førstestatsadvokat Lasse Qvigstad til å utbryte: «Det var ikke meg!»

Siden det heller ikke kunne være Qvigstads bisittere fra POT, endte han ved Viksveen, og hans forsvarer, advokat Atle Helljesen.

Wittig har heller ikke under tidligere politiavhør vært sikker når han ble bedt om å peke ut mannen han skal ha ført som spion.

- Meningløs

- Opplevelsen viser hvor meningsløse disse konfrontasjonene er, sier Helljesen. Både han og Viksveen mener det er besynderlig at bare to av totalt ti bilder av ulike personer, som er forelagt vitnene under tidligere politiavhør og nå i retten, er av god kvalitet. Det ene viser Viksveen.

Qvigstad beskriver det ni og en halv timer lange avhøret av Wittig som oppklarende:

- Avhøret har i hovedsak bekreftet politiforklaringene. Vi har fått detaljer som vi ikke kjente.

Qvigstad sa at heller ikke dette vitnet hadde etterlatt inntrykket av at Viksveen skal ha vært en storspion som har forrådt opplysninger av betydning for rikets sikkerhet. Utover det ville Qvigstad ikke å gå inn på hva Wittig fortalte.

- Kanskje gir jeg en sammenfatning av avhørene når vi er ferdige fredag, sier Qvigstad.

<B>SINT FØRINGSOFFISER:</B> Jürgen Wittig på vei til rettslige avhør i går. Han gjenkjente ikke Viksveen.