Kjente ikke til Vallas faks

Jagland var ikke kjent med faksen Valla sendte for å beholde statssekretær Berit Reiss-Andersen i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Striden mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla ble ytterligere utvidet da Berit Reiss-Andersen, Vallas tidligere statssekretær fra tiden i Justisdepartementet, anklaget Valla for løgn. Reiss-Andersen mente LO-lederen hadde løyet i en faks der Valla ba henne om å fortsette i jobben etter ønske fra Statsministerens kontor (SMK).

På pressekonferansen i dag uttalte Valla at hun aldri har løyet om saken, og viste fram et notat om saken, som riktignok ingen fikk lese. Men hvis Thorbjørn Jaglands forklaring av situasjonen overfor NTB i kveld er riktig, kan ikke Vallas fremstilling være korrekt.

- Som Valla sa på pressekonferansen, snakket hun med meg om skifte av statssekretærer i Justisdepartementet. Men som Valla også sa på pressekonferansen, snakket hun ikke med meg om anmodningen om å forlenge Reiss-Andersens periode. Det kan hun ikke ha gjort. Dette skjedde i påskeferien, og jeg var i Kautokeino, sier Thorbjørn Jagland til NTB fredag kveld.

Tror det er en forklaring

Jagland kan heller ikke forklare hvorfor Valla brukte henvisningen fra SMK i faksen.

- Hvorfor den faksen ble sendt, kan jeg ikke uttale meg om. Hadde hun snakket meg, hadde det stått at hun hadde snakket med statsministeren. Det sto SMK. Men nå sier jo også SMK at de ikke hadde hørt om dette.

Men Jagland tror det er misforståelse som er opphavet til rotet med faksen.

- Jeg holder åpent at det er en forklaring, og at man har snakket forbi hverandre. Det kan skje i slike systemer, sier Jagland.

VISSTE IKKE OM FAKSEN: Thorbjørn Jagland visste ikke noe om faksen som Valla sendte ut for å beholde Berit Reiss-Andersen som statssekretær. Foto: Scanpix
VISSTE IKKE OM FAKSEN: Thorbjørn Jagland visste ikke noe om faksen som Valla sendte ut for å beholde Berit Reiss-Andersen som statssekretær. Foto: Scanpix Vis mer

På pressekonferansen i dag, ville ikke Valla si mye om saken, men forklarteat hun ikke har løyet.

- Jeg har ikke tenkt å kommentere forholdene i Justisdepartementet for ti år siden, med ett unntak: Det er ikke riktig at jeg skal ha løyet. Og her har jeg et notat som viser at jeg hadde samtaler med daværende statsminister Thorbjørn Jagland om dette statssekretærskiftet, sa Valla fredag.

Misfornøyd med lederstilen

Reiss-Andersen har sagt at hun ville å si opp jobben som statssekretær etter misnøye med Vallas lederstil.

Etter å ha levert sin oppsigelse, fikk hun tilsendt en faks fra justisminister Valla.

I faksen viser Valla til samtaler med SMK, og ber Reiss-Andresen om å fortsette en periode til. I første omgang godtok Reiss-Andersen dette, fordi hun oppfattet det som et klart ønske fra SMK, skriver NTB.

Men da hun senere oppdaget at SMK ikke kjente til faksen, ble hun rasende og anklaget Valla for løgn.

Også NRK fikk i kveld bekreftet at Jaglands forklaring går i motsatt retning av Vallas. I Først og Sist opplyste Skavlan at han hadde vært i kontakt med Thorbjørn Jagland, som bekreftet Reiss-Andersens fremstilling av saken og ikke Vallas, ifølge NTB.

HEMMELIG NOTAT: I dette notatet står bevisene for at hun ikke løy i denne saken, sa Gerd-Liv Valla på pressekonferansen i dag. Men pressen fikk aldri se notatet.