MDG-Lan:

- Kjente på klimaangst da datteren ble født

Miljøbyråd Lan Marie Berg i Oslo kjente på et ekstra alvor da lille Ragna Mai kom til verden. Hun mener høstens valg er et generasjonsvalg - og savner 16-åringene ved stemmeurnene.

GENERASJONSVALG: Eivind Trædal har pappaperm og kom innom med Ragna Mai slik at hun kunne få pupp av miljøbyråd Lan Marie Berg. MDG-paret mener høstens valg vil bli et generasjonsvalg mellom dem som ønsker fortsatt grønn utvikling - og dem som ønsker å reversere endringene. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
GENERASJONSVALG: Eivind Trædal har pappaperm og kom innom med Ragna Mai slik at hun kunne få pupp av miljøbyråd Lan Marie Berg. MDG-paret mener høstens valg vil bli et generasjonsvalg mellom dem som ønsker fortsatt grønn utvikling - og dem som ønsker å reversere endringene. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Eivind Trædal er i pappaperm og kommer svingende inn på Rådhusplassen med dyrebar last i sin el-lastesykkel. Lille Ragna Mai (3 md.) ligger og sover, men våkner til når mamma Lan Marie Berg tar henne opp.

Mandag åpnet forhåndsstemmingen i landets kommuner og det er bare noen minutter etter klokka 10 at den lille familien blir blant de første som stemmer i Oslo-valget.

Et valg der MDG-paret mener de unges stemme blir ekstra viktig, men der Lan Marie Berg gjerne skulle sett at enda yngre stemmer skulle blitt hørt.

- MDG vil ha stemmerett til 16-åringer og i år er det ikke engang forsøk i noen kommuner. Det er de unge som skal leve lengst på kloden, derfor bør de også få mulighet til å gi sin stemme i valg, sier Lan Marie Berg på hjørnekontoret i 12. etasje etter at hennes stemme er avgitt.

1 av 3 stemmer

32-åringen mener vinterens og vårens klimastreik viser at det ikke er noe i veien med ungdommens politiske engasjement, det store spørsmålet nå er hvordan det slår ut for valgdeltakelse i valget 8. og 9. september.

2015-valget var relativt sett ganske godt for førstegangsvelgerne, med et oppmøte på 48,3 prosent. Men i aldersgruppen 20-24 år, de som skal stemme for andre, tredje eller fjerde gang - stuper oppslutningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer