Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Pengene i politikken

Kjente politikere gir partiet store pengegaver fra egen lomme

Flere kjente navn blar villig opp for å hjelpe partiet gjøre et godt valg. 

GAVMILD: Lan Marie Berg (MDG) har gitt 20 000 kroner til eget parti for å drive valgkamp i høst Flere andre kjente politikere gjør det samme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GAVMILD: Lan Marie Berg (MDG) har gitt 20 000 kroner til eget parti for å drive valgkamp i høst Flere andre kjente politikere gjør det samme. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere kjente norsk politikere gir penger til sitt eget parti. Det viser oversikten over valgkampbidrag i 2017.

Trine Skei Grande (V), Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og Heikki Holmås (SV) er blant dem som gir av egen lomme for å hjelpe sine respektive partier til gode valg i høst.

Alle SVs stortingsrepresentanter har ifølge oversikten gitt omtrent 13 600 kroner til partikassa. Audun Lysbakken, Bård Vegar Solhjell, Heikki Holmås, Kirsti Bergstø og Snorre Valen er blant dem som har bidratt til SVs krigskasse.

SV: 13 000 kroner fra «alle»

Holmås sier SVs profilerte politikere gir penger til eget parti blant annet for å støtte dem som bidrar gratis i SVs organisasjonsarbeid.

- Vi som er så heldige å ha blitt valgt til betalte tillitsverv bidrar med penger for å støtte arbeidet til alle de partimedlemmene som nedlegger timesvis med gratisarbeid, forteller han.

Dagbladet har tidligere omtalt at flere reagerer på pengegaven Høyre har fått fra den Monaco-baserte investoren Arne Helge Fredly. Han har gitt 100 000 kroner til Høyres valgkamp.

- Erna Solberg kan ikke stå i spørretimen og skryte av sitt arbeid mot skatteflukt mens hennes parti tar imot pengegave til sin valgkamp fra skatterømlinger, sa Lysbakken til Dagbladet.

Betalte tillitsverv

SV-lederen krevde at Høyre betalte pengene tilbake til Fredly, siden pengestøtten rimte dårlig med partiets uttalte motstand mot skatteflukt.

Også tidligere utviklingsminister Holmås ønsker å skille pengebidragene SV får, fra det Høyre får. Høyres generalsekretær avviste overfor Dagbladet at dét var aktuelt.

- Der Høyre baserer valgkampen sin på penger fra skatterømlinger i skatterparadiser, baserer vi valgkampen på bidrag fra alle oss som har betalte tillitsverv i partiet, sier Holmås.

Lan Marie: 20 000 kroner

Ingen i SV spytter inn mer i partikassa enn Inga Marte Thorkildsen. Oslo-byråden har i år gitt 28 000 kroner til Oslo SV.

I henhold til Partiloven er alle organisatoriske ledd av de registrerte politiske partiene pålagt å rapportere mottatte valgkampbidrag over 10 000 kroner innen fire uker etter mottak. Tallene over pengegaver vil derfor endre seg over tid.

Oslos miljøbyråd, Lan Marie Berg, har bladd opp 20 000 kroner til Miljøpartiets valgkamp.

Berg ga også 100 000 til partiet i 2016.

- MDG har foreløpig ingen rike onkler og mottar ikke støtte fra næringslivet eller fagforeninger. Vi er helt avhengig av at enkeltmedlemmer og sympatisører støtter partiet økonomisk for at vi skal klare å finansiere en valgkamp som kan konkurrere med de store partienes valgkampbudsjetter, sier Berg til Dagbladet.

Byråden er langt fra den eneste i MDG som gir penger til partiet.

- Vi har satt i gang en kampanje hvor folk blir oppfordret til å gi en prosent eller mer av tiden sin eller lønna si til partiet. Målet er å samle inn to millioner og få med oss mange frivillige. Vi passerte nettopp 300 personer som har sagt seg villig til å bidra med tid eller penger i valgkampen.

Trine: 20 000 kroner

Venstre-leder Trine Skei Grande har også gitt 20 000 fra egen lomme til partikassa.

Generalsekretær Trond Enger sier partiet er stolte av bidraget fra partilederen.

- Vi har ingen rike onkler eller store organisasjoner i ryggen, så i Venstre er vi avhengig av mange enkeltbidrag. Mange medlemmer gir, og vi er stolte av at Trine går foran, sier han.

- Er Venstre ørlite misunnelig på onklene til Høyre og LOs bidrag til Ap?

- I dagens medievirkelighet er det krevende å få synlighet, og det er jo klart at penger kan kjøpe mye synlighet. Det gjør situasjonen ekstra krevende for oss, sier generalsekretæren.

Høyre: 1,8 millioner

Ifølge oversikten på Partifinansiering.no er det ingen som får mer pengegaver enn Høyre så langt i år. Partiet har fått 1 840 000 kroner i donasjoner i år, fra i alt ti donorer. De stor mest gavmilde onklene hostet opp 500 000 hver til partiet.

Frp har fått 225 000 kroner i pengegave i 2017, fra to donorer.

Partiet Rødt er - noe overraskende kanskje - blant dem som har fått mest pengegaver i år. Partiet har fått 170 000 kroner i støtte av enkeltpersoner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media