Ny coronastudie

Kjente risikofaktorer øker ikke dødeligheten

Svenske forskere har bare funnet én underliggende sykdom som direkte kan knyttes til høyere dødelighet ved alvorlig coronavirussykdom.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Diabetes, fedme, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer er alle kjente risikofaktorer ved covid-19.

Blant coronasyke pasienter som fikk behandling i intensivavdeling, kunne imidlertid ingen av disse underliggende sykdommene knyttes direkte til høyere dødelighet, skriver Aftonbladet.

Det framgår av en svensk studie som omfatter 1563 pasienter.

Studiens hovedforfatter er professor i intensivbehandling, Michelle Chew ved Linköpings universitetsykehus. Blant medforfatterne er Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell.

Forskningsrapporten er en såkalt preprint, og er derfor ennå ikke fagfellevurdert og publisert i et vitenskapelig tidsskrift.

SMITTET: 130 agenter fra Secret service skal ha blitt coronasmittet eller satt i karantene fordi de har vært nærkontakter med noen som er coronasmittede. Reportere: Marte Nyløkken Helseth og Vegard Kvaale / Dagbladet TV. Vis mer

26,7 prosent døde

Studien omfatter alle pasienter som var i intensivavdeling i Sverige mellom 6. mars og 6. mai.

Pasientene ble fulgt opp i 30 dager etter innleggelse, og innen 30 dager var 26,7 prosent av dem døde.

66,8 prosent av de 1563 pasientene hadde minst én underliggende sykdom. Høyt blodtrykk, diabetes, fedme og kroniske hjerte- og lungesykdommer var de vanligste.

Med unntak av kronisk lungesykdom, var tilstedeværelse av underliggende sykdommer ikke uavhengig assosiert med høyere dødelighet, konkluderer forskerne.

Videre skriver artikkelforfatterne at dødeligheten ser ut til å være drevet av alder, alvorlighetsgrad av sykdommen og graden av organsvikt, snarere enn eksisterende underliggende sykdommer, såkalte komorbiditeter.

I sin analyse kunne ikke de svenske forskerne knytte diabetes, fedme, høyt blodtrykk, kroniske hjertesykdommer eller kronisk nyresvikt til høyere dødelighet blant covid-19-pasienter i intensivbehandling.

CORONAVAKSINE: Det europeiske smittevernbyrået starter nå godkjenningsprosessen av en tredje coronavaksine. Den nye vaksinen er produsert av det spanske firmaet Moderna Biotec. Vis mer

- Overraskende

Forskerne fant imidlertid at dødeligheten steg kraftig med økende alder.

Mens bare 13,1 prosent av pasienter under 50 år døde, var dødeligheten 60,4 prosent blant pasienter over 80 år.

- At høyt blodtrykk, kronisk hjertesykdom og fedme ikke viste seg å være signifikant i vår multivariate analyse var overraskende. Jeg vil understreke at disse faktorene fremdeles utgjorde risiko når de ble undersøkt individuelt, i en såkalt univariat analyse, sier studiens førsteforfatter Michelle Chew til Dagbladet.

Hun understreker at studien utelukkene omhandler resultater etter intensivbehandling.

- Kroniske sykdommer som krever medisinsk hjelp har tidligere blitt identifisert som en risiko for å utvikle covid-19. Resultatene våre betyr altså ikke at disse sykdommene er ufarlige for covid-19. Imidlertid var forekomsten av organsvikt og graden av lungesvikt viktige risikofaktorer for død, og understreket viktigheten av å forhindre organsvikt og forverret lungestatus når pasienter får coronavirussykdom, sier Chew.

Hun trekker fram som positivt at bare én av fire, som måtte i intensivbehandling på grunn av covid-19, døde.

UFORSIKTIG: Liverpool-stjerna Mohamed Salah skal ha blitt coronasmittet etter dette. Video: NTB / Abdallah.ali22. Vis mer

- Ikke enkelt

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener den svenske studien samlet sett ikke gir veldig mye ny klinisk kunnskap som kan brukes i pasientbehandling, men at den utfyller det generelle kunnskapsgrunnlaget om covid-19.

Han peker også på at det kan være vanskelig å skille faktorer som alder, underliggende sykdom og organsvikt under intensivbehandling fra hverandre som årsak til økt dødelighet, da disse tre faktorene henger sammen.

- Mange eldre mennesker har for eksempel underliggende sykdommer som høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer og diabetes. Det er derfor lett å peke på disse som hovedårsak til et alvorlig sykdomsforløp ved covid-19, slik forfatterne av denne svenske studien også poengterer. De samme pasientene har som vi vet også høy alder, som er en selvstendig sterk risikofaktor, og det er alltid svikt i et eller flere organsystemer som fører dem til intensivavdeling, sier Helsedirektoratets mann og legger til:

- Derfor er det ikke så enkelt å konkludere med noen klare isolerte årsakssammenhenger mellom risikofaktorer og død ved covid-19, men assosiasjonen går i retning av at høy alder betyr mye i de fleste studier. Det er også ganske åpenbart at alvorlig sykdom korrelerer sterkere med død enn ikke-alvorlig sykdom, sier Nakstad.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Må være forsiktige

Professor i anestesi og intensivbehandling ved Lunds universitet og overlege i Malmö, Jonas Åkesson, understreker at resultatene i studien ikke utelukker en sammenheng mellom underliggende sykdommer og fatalt forløp av covid-19.

- Jeg er overrasket over at lungesykdommer var eneste underliggende sykdom som gjorde seg gjeldende, men vi kan ikke konkludere med at andre sammenhenger ikke finnes. Min bestemte oppfatning er fremdeles at personer med alvorlige kroniske sykdommer skal være forsiktige i coronatider, sier Åkesson til Sveriges Radio.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer