KVINNE SKADD:   Trolig var det en mine som eksploderte og medførte skader både på ei hytte og på en kvinne i 50-årene i Troms søndag. Foto: Reidi Sissel Dahl / Scanpix
KVINNE SKADD: Trolig var det en mine som eksploderte og medførte skader både på ei hytte og på en kvinne i 50-årene i Troms søndag. Foto: Reidi Sissel Dahl / ScanpixVis mer

- Kjente smellet 200 meter unna

Kvinne skadd under militærøvelse i Grovfjord i Troms. Fløyet til Harstad sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En sivil Harstad-kvinne på 58 år ble i ettermiddag skadd under en millitærøvelse i Grovfjord i Troms. Hun slappet av hytteverandaen da hun plutselig ble truffet av det som trolig var en mine.

- Hun er truffet av et sprenglegeme som har vært i bruk i forbindelse med øvelsen. Hva som gjør at sprenglegemet var der vet vi ikke enda. Man bruker jo gjerne ikke skarpt på øvelser, sier operasjonsleder i Midre Hålogaland politidistrikt Tom Johansen.

Ifølge VG Nett er den skadde kvinnen Solfrid Eidissen (58).

- Vi hadde akkurat spist middag da kona satte seg på verandaen. Så hørte jeg et kraftig smell. Da jeg kom ut så jeg at hun blødde fra siden, sier ektemannen Torbjørn Eidissen.

Øvelsen var i regi av Forsvaret, men også Heimevernet skal ha deltatt.

- Den skadde ble fraktet til Harstad sykehus i helikopter, sier John Espen Lien, talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

Ifølge pressevakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge Marit Einejord har kvinnen moderate skader.

Claymore-mine Vitner på stedet sier til NRK at kvinnen ble truffet av en claymore-mine. Dette er en mine som sender ut hundrevis av små stålkuler, i en sektor på 60 grader foran våpenet.

 - Vi kjente smellet på hytta vår som ligger 200 meter fra ulykkesstedet, sier Reidi Sissel Dahl som har hytte like i nærheten, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-veteran Svein Erik Dahl var også til stede da det smalt. 

- De har tatt feil av en øvelsesmine og sprengt en ekte i stedet sier han.

- Det er skjedd en eksplosjon der det er blitt spred ut enten splinter, prosjektiler eller noe tilsvarende. Det er også skader på hytta der kvinnen befant seg. Vi har noen teorier, men vil ikke konkludere får vi er sikre, sier John Espen Lien.

Forsvaret setter ned en kommisjon som skal finne ut hva som skjedde.

- Skal ikke skje - Dette er en situasjon som selvfølgelig ikke skal skje i et område som dette. Skarpe våpen bruker vi på dedikerte øvelsesfelt og skytevåpen, fastslår han.

-  Vitner sier at det skal ha vært snakk om en claymore-mine?

-  Det er noe vi ikke bruker, men vi har noen sektorvirkende våpen som er av samme typen, men dette vil vi ikke konkludere med før vi har gått gjennom dette, sier han. 

Politiet etterforsker også ulykken. De ble varslet via AMK klokka 14.46.

SKADER PÅ HYTTA:  Familien Eidissens hytte fikk skader i eksplosjon. Foto: Reidi Sissel Dahl / Scanpix
SKADER PÅ HYTTA: Familien Eidissens hytte fikk skader i eksplosjon. Foto: Reidi Sissel Dahl / Scanpix Vis mer