Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjentfolk på besøk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Like sikkert som det er kommunevalg, kommer kritikken mot omreisende rikspolitikere. De stjeler oppmerksomhet fra de lokale spørsmålene, og by- og kommunestyrekandidater blekner i glansen fra hovedstadens kjentfolk. En og annen partileder på flyktig besøk kan nok tåles, men når hele partiledelsen marsjerer i full tropp inn på stedets torg, er det å likne med en okkupasjon av den lokale valgkampen. Om ikke akkurat med disse ordene, så er denne kritikken blitt gjentatt også i år.
  • Dette er tøv. Trolig reiser rikspolitikerne altfor lite rundt om i landet. At de prioriterer reisene i ei valgkamptid, er det minste vi kan forvente av dem. For det første er det en unik mulighet for folk rundt om i landet til å komme i direkte kontakt med partiledelsen og med dem som styrer landet, som det så fint heter. Reisene har et åpenbart tosidig formål, nemlig å lytte og å bli hørt. Dette er ekstra viktig i ei tid da forholdet mellom stat og kommune blir stadig mer betent. Vi vil heller ikke undervurdere at kjendisfaktoren kan spille en positiv rolle: Når Kristin, Carl I., Jens og Kjell Magne kommer til byen, er det sirkustid, og flere enn meningsfellene møter nysgjerrig fram. Det kan være vitaliserende. Den som ser bakover i historien, oppdager at de største folketalerne og de som engasjerte flest mennesker, var blant dem som reiste mest rundt om i landet.
  • Noe ganske annet er medienes dekning av lokalvalgene. Her kan det være grunn til å følge våkent med. Ikke minst de riksdekkende mediene står overfor en stor utfordring når det gjelder å løfte fram lokale spørsmål som samtidig har en bredere allmenn interesse. Det gjelder å ha blikk for at en ordførers tilnærming til et tema, som for eksempel skole, kan være annerledes enn rikspolitikerens. De samme kravene må derfor også stilles til de mest kjente politikerne. En del av disse er så dyktige at de sanker stemmer uavhengig av tid og sted. Derfor opplever vi også utspill der det å okkupere overskrifter og TV-innslag er viktigere enn det sakssvarende.