Kjepper i hjulene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Demokratene på Capitol Hill er rykket ut av lammelsen de har vært preget av siden presidentvalget i fjor høst. Med en stemmes flertall i Senatet, etter at den republikanske senatoren James Jeffords fra Vermont hoppet av torsdag, har demokratene fått muligheten til å stikke kjepper i hjulene for den voldsomme høyredreiningen i amerikansk politikk. Det amerikanske senatet blir snudd på hodet, og den liberale og kampklare Tom Daschle fra Sør-Dakota overtar ledelsen etter den arrogante og erkekonservative Trent Lott. Alle senatskomiteene får nå demokratiske ledere, og det betyr at blant annet oljeleting i Alaska, rakettskjoldet som truer ABM-avtalen og ansettelse av konservative føderale dommere får en langt tyngre vei å gå for Bush-regjeringen.
  • Det mest interessante er likevel hvor synlig nord- sør-konflikten i amerikansk politikk er blitt etter denne ukas politiske jordskjelv. Jeffords forlot republikanerne fordi han ikke lenger kunne være med på den sterke høyredreiningen som styres av sørstatsrepublikanerne. Moderate republikanere fra New England og nordveststatene i USA har velgere som trodde på George W. Bushs løfter om en sentrumspolitikk. Etter 125 dager er det mange som spør seg hva slags parti republikanerne har laget for de mer moderate i sine rekker.
  • Abraham Lincolns gamle parti ser ut til å ha mistet kontakten med grasrota i delstatene i nordvest og nordøst. Bush har latt seg styre av de mest konservative kongresspolitikerne fra sør, og partiet oppfattes av mange som smålig, intolerant og tonedøvt overfor både velgere og egne partimedlemmer. At Bush ikke engang fikk folkeflertallets stemmer under valget, ser ut til å være glemt av presidenten og hans venner. James Jeffords var første signal om at høyredreiningen i Det republikanske parti kan komme til å koste Bush-regjeringen dyrt.

President Bushs konservative politikk har vakt avsky i Europa. Nå reagerer også hans egne på Capitol Hill.