Kjeppjagd av politiet

Pakistansk politi kjeppjagde i går hundrevis av kasjmirere som forsøkte å ta seg over den nyåpnede våpenhvilelinja mellom Pakistan og India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det tillitskapende tiltaket endte i slagsmål, men ikke mellom indere og pakistanere.

Det er første gang den såkalte Kontrollinja mellom de to erkefiendene åpnes, siden de to land gikk hver sin vei i 1947. Pakistan og India har utkjempet to kriger om Kashmir.

Vil åpne Kontrollinja

Etter det ødeleggende jordskjelvet har India og Pakistan inngått en avtale om å åpne Kontrollinja på fem steder. Men søndag kunngjorde India at bare en overgang blir åpnet inntil videre.

Hundrevis av kasjmirere på pakistansk side gikk mot grenseovergangen mellom Rawalakot og Poonch mens de ropte «La folk krysse!» og «Det vi ønsker er frihet!». Pakistansk politi skjøt i lufta og kastet inn tåregassgranater for å spre folkemassen. Noen få personer som forsøkte å løpe over grensa, ble fort plukket opp. Og folkemassen ble drevet tilbake med køller.

India frykter at pakistanske militante grupper skal ta seg over Kontrollinja og føre geriljakrig på indisk side.Grenseposten er nå bare åpen for nødhjelp. Sivile som vil krysse må vente om lag ti dager for å få sine papirer godkjent, het det fra indisk side i går. Men dette skuffer mange kasjmirere som ønsker å møte slekt og venner på den andre sida.

Losset nødhjelp

I går møttes indiske og pakistanske offiserer og håndhilste idet overgangen åpnet. Lastebiler med nødhjelp kjørte opp til linja og så bar indiske bærere sekk på sekk over til sine pakistanske motparter.

MED KJEPPER:  Politi og sivile kasjmirere sloss da Pakistan og India åpnet Kontrollinja som deler Kashmir. Foto: Scanpix
MED KJEPPER: Politi og sivile kasjmirere sloss da Pakistan og India åpnet Kontrollinja som deler Kashmir. Foto: Scanpix Vis mer

Å åpne Kontrollinja er mer en politisk og symbolsk gest enn et effektivt tiltak for å få fram nødhjelp. India og Pakistan er inne i en prosess med forhandlinger om ulike tillitskapende tiltak, med sikte på å minske spenningene mellom de to land og til slutt løse striden om Kashmir.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer