Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjeppjaget fra millionærstrand

Familien ble skjelt ut og jaget bort fra stranda til investor John Arild Ertvaag. Situasjonen tilspisser seg i ferieparadiset Blindleia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESAND (Dagbladet): I 30 år har Tor Skibelid fra Lillesand brukt den trange vika på nordsida av Grisøya i Blindleia. Men de siste åra har situasjonen tilspisset seg. Søndag ble Skibelid og familien bedt om å fjerne seg umiddelbart.

Truende

- Vi oppfattet situasjonen som ganske truende. Mannen sto og dirret da han skjelte ut både meg, kona og ungene. Samtidig gikk hundene hans løs, forteller Skibelid, som medgir at han ikke vendte det andre kinnet til. På stranda oppsto det umiddelbart munnhoggeri og verbal utskjelling.

- Vi har alltid badet her, sier Skibelid. Han var imidlertid innforstått med at oppholdet ikke var populært. Skibelid og grunneier John Arild Ertvaag har også tidligere hatt konfrontasjoner på stranda.

- Ifølge friluftsloven har vi rett til å ferdes her. Ertvaag kan ikke nekte oss, selv om han eier øya. Det er 150 meter opp til hovedhuset, og vi er i utgangspunktet ikke til sjenanse for noen, sier Skibelid.

Det går ikke an å se stranda fra huset. Den 80 mål store Grisøya ble overtatt av den Stavanger-basert investoren John Arild Ertvaag i 1996. Den gang betalte han 5750000 kroner for den. Ertvaag nekter ikke for at han skjelte ut familien Skibelid.

- Å diskutere jus i en sånn situasjon er nytteløst, sier Ertvaag til Dagbladet. Han mener han hadde retten på sin side.

- Så lenge dette er definert som utmark, er det friluftsloven som gjelder, men samtidig gir den meg en eksklusiv rett til eiendommen, sier Ertvaag, og mener han som grunneier på en fornuftig måte kan vise bort besøkende, slik at han og familien kan være alene.

Ertvaag mener imidlertid at problemet først og fremst er knyttet til familien Skibelid.

- For alle, med få unntak, er dette en grei sak. To damer kom opp og spurte om de kunne låne stranda, og det syntes jeg var greit. Med normal takt og tone løser en alle problemene, sier Ertvaag.

Flere i trøbbel

Dagbladet har imidlertid vært i kontakt med flere som føler seg jaget bort fra eiendommen.

- Jo da, det var tre tilfeller her i fjor. Men jeg møter som regel forståelse for at jeg som grunneier vil benytte meg av stedet.

Lillesand kommune er innforstått med at det over tid har hers-ket uenighet i strandsonen i den ellers så idylliske Blindleia.

- Men vi har ingen tradisjon for å ta initiativ i slike saker. Derfor vil vi foreløpig avvente en henvendelse fra de involverte partene, sier Leif Kjørsvik, enhetsleder for plan- og byggesaker. Politiet vil også avvente situasjonen.

SJOKKERT: - Ifølge friluftsloven har vi rett til å ferdes her, sier Tor Skibelid - her sammen med sønnen Øyvind. Familiefaren er rystet over måten han og familien ble behandlet på.
AVVISER KRITIKK: Grunneier John Arild Ertvaag mener han har rett til å vise bort besøkende.