Kjernefysisk mareritt

Enorme tanker med brukte brenselsstaver på Kola, 50 kilometer fra Norge, kan eksplodere når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Enorme tanker med brukte brenselsstaver i Andrejevabukta på Kola, 50 kilometer fra Norge, kan eksplodere når som helst og bli et kjernefysisk mareritt, viser undersøkelser.

Fra før har bare det gamle kjernekraftverket og de utrangerte atomubåtene vært omtalt som en potensiell akutt fare for Norge. Men nye, og til nå ukjente, undersøkelser av de store lagertankene med brukt atombrensel i Andrejevabukta, viser at dette lageret kan eksplodere når som helst, skriver Aftenposten.

Det er en rapport fra Rosatom, som er den russiske regjeringens øverste atommyndighet, som viser at konsekvensene kan bli dramatiske. Ingen vet når eksplosjonen kan finne sted: Om noen timer, noen dager eller noen år.

- I beste fall vil en liten begrenset eksplosjon i kun ett av lagerrørene føre til radioaktiv forurensning i en omkrets på 5 kilometer, i verste fall fører en slik enkelteksplosjon til at hele tankanlegget eksploderer. Vi har ikke beregninger for hva det vil føre til, sier Bellonas Aleksandr Nikitin.

Leder av Bellonas Russland-avdeling, atomfysikeren Nils Bøhmer, sier at en slik ulykke kan ramme hele det nordlige Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer