Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjerringa mot strømmen

Olje- og energiminister Marit Arnstad rakk å foreslå å gi deg dyrere strøm før hun går ut i fødselspermisjon. Regjeringens energimelding setter en foreløpig stopper for gasskraftverk, samtidig som enkelte bedrifter får rene gavepakker av energiministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og energiminister Marit Arnstad la i ettermiddag fram regjeringens energimelding. Kortversjonen av meldinga er som følger:

 • Regjeringen vil øke el-avgiftene. Det betyr at både privatpersoner og bedrifter får høyere strømregninger. Dyrere strøm skal få oss til å bruke mindre. Men Arnstad kan ikke si hvor dyr hun mener strømmen bør være for at det virkelig merkes på det totale forbruket. Enkelte navngitte bedrifter har grunn til å juble: De får strømrabatt, mens resten av industrien kan regne med større strømregninger.

  - Vi må nok belage oss på å betale mer, sier Marit Arnstad, og viser til prisene i Danmark og Finland som er høyere enn i Norge.

 • Det skal satses 5 milliarder kroner de neste 10 åra på å finne nye og fornybare energikilder. Det foreslås økt satsing på vindkraft, vannbåren varme og bio-energi. Gasskraftforkjemperne fikk klar beskjed: Hvis gasskraftverkene ikke klarer å rense minst 90 prosent av CO2-utslippene sine vil de ikke få regjeringens støtte, og heller ikke bli bygget.

  - Det virker som om flere av de anleggene det er søkt konsesjon for, ikke tilfredsstiller kravene om minimale utslipp, sier Arnstad.

  Tvilsomt flertall


  Det er ikke sikkert at forslaget om økte el-avgifter får flertall på Stortinget. det har tidligere vært motstand mot dyrere strøm.

  - Jeg vet ikke hvordan Ap stiller seg til denne rapporten, men Høyre er fortsatt imot økte avgifter, sier stortingsrepresentant Jan Tore Sanner til Dagbladet :på nettet. Han mener regjeringens modell med først å øke el-avgiften for deretter å øke støtteordningene for dem som ikke har råd til å betale den dyrere strømmen er bakvendt.

  - Perspektivløst


  Reaksjonene på energimeldingen lot ikke vente på seg. Pressekonferansen i regjeringskvartalet var breddfull av politikere, naturvernforkjempere og el-interesserte fra mange leire.

  - Denne meldinga er totalt perspektivløs, tordner Bellonas Frederic Hauge. - Den inneholder ikke ett ord om Norge som leverandør av ren energi, hydrogen nevnes ikke med ett ord, mener naturkjempen, som hevder at Daimler-Benz bevilget 10 milliarder kroner til forskning rundt hydrogenkraft i går.

  - Jeg syns statsråden har gjort en strålende jobb, smiler Heidi Sørensen.

  Hun er fornøyd med at meldinga signaliserer en økning i el-avgiften, satsing på nye energiformer og vektlegginga av vannbåren varme.

  - Marit Arnstad kan ta svangerskapspermisjon med god samvittighet, sier den tidligere lederen i Naturvernforbundet til Dagbladet :på nettet. Sørensen satt selv i utvalget som utformet rapporten.