Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjersti (36) havnet oppå panseret. Da hun kom til seg selv, så hun ikke sønnen (3)

Nå krever småbarnsmoren tryggere veier.

BLE ALVORLIG SKADD: Kjersti Instefjord var selv var i en alvorlig ulykke på Enebakkveien i sommer, hvor hun og sønnen hennes ble skadd. I kveld gikk hun i fakkeltog for bedre veisikkerhet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BLE ALVORLIG SKADD: Kjersti Instefjord var selv var i en alvorlig ulykke på Enebakkveien i sommer, hvor hun og sønnen hennes ble skadd. I kveld gikk hun i fakkeltog for bedre veisikkerhet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere hundre mennesker trosset ruskeværet i Oslo i kveld for å gå i fakkeltog med krav om bedre trafikksikkerhet på Enebakkveien.

På den utsatte veistrekningen har det vært flere ulykker, og seinest i forrige uke omkom en kvinne i 30-årene da hun ble påkjørt i et fotgjengerfelt.

- Det er veldig kjekt at det er så mange som har møtt opp. Endelig, sier Kjersti Instefjord.

Påkjørt med sønnen Dagbladet møter henne på Abildsø skole, utgangspunktet for kveldens fakkeltog.

- Denne mobiliseringen, som er ganske massiv, kommer av at alle som bruker den veien har kjent på kroppen av det er en reell fare å bevege seg der, sier Instefjord.

Hun er en av de som virkelig har opplevd hvor ille det kan gå. 4. august i år ble hun og sønnen Julian (3) påkjørt da de syklet langs Enebakkveien hjem fra barnehagen.

- Vi syklet langs gangveien da jeg så en bil som tok en uansvarlig forbikjøring. Sjåføren mistet kontrollen og kjørte rett opp på fortauet mot oss. Jeg tenkte at nå skjer det som skal forandre alt. Jeg hadde ikke sjans til å beskytte Julian, forteller Instefjord.

Hardt skadd Selv ble hun kastet opp på panseret, mens sønnen, som satt i et sykkelsete bak på sykkelen, havnet under bilen. Da Instefjord kom til seg selv var hun hardt skadd, og så ikke sønnen. Heldigvis kom flere vitner løpende til og de to ble fraktet til sykehus.

Julian hadde sju brukne ribbein, en punktert lunge og alvorlig nakkeskade. I dag er de begge friske igjen, men Instefjord har langt fra glemt den dramatiske ulykken.

- Følelsen av å bli truffet av en bil i høy fart kommer til å sitte i meg for alltid. Det var små marginer som gjorde at vi overlevde. I dag kan vi fortsette som før, men det kan ikke familien som ble rammet i forrige uke, sier Instefjord.

Nå engasjerer hun seg for å få tryggere veier i bydelen. I fakkeltoget i kveld gikk hun sammen med blant andre Eva-Schultz, som startet Facebook-gruppa for fakkeltoget for seks dager siden.

- Jeg startet gruppa på impuls. Nå har den 1500 medlemmer, sier hun.

- Nok er nok Marianne Altmann i trafikkkomiteen ved Abildsø FAU forteller at de har jobbet for at Enebakkveien skal bli tryggere i mange år.

- Enebakkveien er skoleveien for de fleste barna på Abildsø skole og vi er bekymret over den økende trafikken. I tillegg er det mange som ikke holder fartsgrensa, sier hun.

- Dette har vi gått og fryktet lenge. Vi går i tog for å markere vår medfølelse for de etterlatte, men vi skal også vise at nok er nok.

Vil flytte bomringen Altmann forteller at FAU Abildsø har kommet med et forslag om å flytte bomringen på E6. De mener nemlig mange velger Enebakkveien i stedet for E6 for å slippe å betale bompenger.

ALVORLIG SKADD: Kjersti Instefjord og sønnen Julian (3) ble alvorlig skadd da de ble påkjørt i august i år. De to syklet på fortauet da en fører mistet kontroll over bilen og kjørte opp på fortauet. Foto: Leserbilde
ALVORLIG SKADD: Kjersti Instefjord og sønnen Julian (3) ble alvorlig skadd da de ble påkjørt i august i år. De to syklet på fortauet da en fører mistet kontroll over bilen og kjørte opp på fortauet. Foto: Leserbilde Vis mer

Statens vegvesen jobbet nå med å få fram trafikktall på strekningen for å se om dette kan stemme, men har foreløpig ingen endelige tall.

- Det er også veldig mørkt der og vi ønsker bedre sikring av overgangene med lys hvor barna må over hver dag, flere fotgjengerfelt og bedre oppmerking, sier Altmann.

- Det går mye tungtransport langs veien som velger Enebakkveien i stedet for E6 til og fra industriområdet på Skullerud, sier hun.

Vurderer tiltak Odd Olav Bratteberg i Bymiljøetaten i Oslo kommune forteller at de skal gjøre en gjennomgang av fartsgrensene og vurdere fartsreduserende tiltak på alle veiene i bydel Østensjø.

- Dette skjer etter ulykka forrige torsdag og skal tas opp med bydelen, politiet og Ruter. Etter slike ulykker kommer det alltid er rapport, og vi vil se hva politiet påpeker, sier Bratteberg.

Han sier det vil ta et par måneder før rapporten er klar.

STORT ENGASJEMENT: Flere hundre hadde møtt opp for å gå i fakkeltog fra Abdilsø Skole i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STORT ENGASJEMENT: Flere hundre hadde møtt opp for å gå i fakkeltog fra Abdilsø Skole i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer