Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kjersti ga meg en kjærlighetsgave. Det var å si jeg gleder meg til lørdag

Arrangerer minnekonsert for datteren de mistet i Bjørkelangen-ulykken.

NOVEMBERLYS:  Kjersti og Jostein Sandsmark opplevde alle foreldres mareritt da de mistet datteren, bare 13 år gammel. Nå oppfordrer de folk til å fokusere på menneskene en har rundt seg i julen i stedet for det materielle. Lørdag arrangerer de konsert til minne for den høyt elskede datteren. Foto:  Foto: Jacques Hvistendahl
NOVEMBERLYS: Kjersti og Jostein Sandsmark opplevde alle foreldres mareritt da de mistet datteren, bare 13 år gammel. Nå oppfordrer de folk til å fokusere på menneskene en har rundt seg i julen i stedet for det materielle. Lørdag arrangerer de konsert til minne for den høyt elskede datteren. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen skulle Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) fylt 14 år. Familiens hjem i Bjørkelangen burde vært klart til å fylles med forventningsfulle venninner på bursdagsfest.

En tragisk ulykke i januar gjør at det ikke er tilfelle - Sara ble ikke eldre enn 13 år. Sammen med venninnen Tiril Alette Huser Bølge (11) mistet hun livet etter at de ble påkjørt bakfra da de var ute og kjørte med ponni og vogn den 10. januar.

Hvordan kan en som foreldre komme seg gjennom sitt døde barns første bursdag?  Spørsmålet måtte Saras foreldre Kjersti og Jostein Sandsmark stille seg i høst.

- Vi satt sammen med nær familie og snakke om hva vi gruet oss til, og jeg spurt hva jeg skulle gjøre med bursdagen til Sara. Jeg orket ikke kaffeslabras. Jeg orket ikke en rutinebursdag, sier Kjersti.

- Samtidig kunne vi ikke late som om dette var en vanlig dag heller, skyter Jostein inn.

- Lys som Sara
 Ideen de kom fram til var en konsert. I morgen opptrer Solveig Leithaug, Trygve Skaug, Petter Simonsen og Saras kor, Oslo Soul Children, i Løken kirke i Akershus. Det er årsaken til at Kjersti nå, mot alle ods, gleder seg til datterens fødselsdag.

- Vi har valgt å kalle konserten Novemberlys, for Sara var lyset som kom til oss i november, sier hun.

Og Jostein ser på kona si.

- Kjersti ga meg en kjærlighetsgave sist søndag. Det var å si jeg gleder meg til lørdag. I mange måneder gikk vi og gruet oss til bursdagen, vi har hatt spesielt vondt hver eneste lørdag siden ulykken skjedde på en lørdag. Da er det utrolig godt å høre Kjersti si at nå gleder hun seg, sier han.

SKULLE FYLT 14 ÅR: 
Sara Christiane Holmedahl Sandsmark ble født den 29.11 i 2000 og skulle fylt 14 år på lørdag. - Hun var lyset som kom til oss i november, sier foreldrene. 
Foto: Privat / NTB scanpix
SKULLE FYLT 14 ÅR: Sara Christiane Holmedahl Sandsmark ble født den 29.11 i 2000 og skulle fylt 14 år på lørdag. - Hun var lyset som kom til oss i november, sier foreldrene. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Alle er artister som datteren likte og beundret, alle har sagt ja til å stille opp gratis og konserten er også gratis.  

- Det skal handle om de gode minnene, ikke sorg. Jeg tror det blir en bra konsert, sier Kjersti.

Ingen vanlig jul
For ekteparet kommer høytidene de må gjennom for første gang siden de mistet minstejenta si, tett. I år orker de ikke en julefeiring som den de har hatt før.

- Da jeg ryddet vekk julepynten i fjor fikk jeg en telefon om at det var skjedd en ulykke, og at de lurte på om Sara kunne være involvert. Hvis jeg ser granbar nå blir jeg fysisk kvalm. I år lar vi granbar og juletre stå i fred ute i skogen og sparer det til neste år, sier Kjersti.

- Det blir litt for tøft for oss i år å havne tilbake i tradisjonene, supplerer ektemannen.

Men en ting er viktig for dem.

- Selv om vi legger ned tradisjonene skal vi være sammen. Det er det viktigste for oss.  Omstendighetene eller omgivelsene er uinteressante. Det trenger ikke være så mye julepynt, sier ekteparet som vil oppfordre folk til å bruke tiden på dem de er glade i.

- Jeg tenker at en kan fokusere mer på fellesskapet enn materialisme, se rundt seg å se på de menneskene man er glad i stedet for å kjøpe seg til fant. Vi har veldig gode minner fra forrige jul med Sara. Men vi vil gjerne fortelle til folk nå før jul, at konsentrer deg om menneskene rund deg, sier de.

VENNINNER:  De to venninnene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) var på tur med ponnivogn da de ble påkjørt.  Foto: Ender Vellende
VENNINNER: De to venninnene Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) og Tiril Alette Huser Bølge (11) var på tur med ponnivogn da de ble påkjørt. Foto: Ender Vellende Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling