<strong> VANT FRAM TIL SLUTT:</strong> Kjetil Kaldråstøyl (22) får endelig erstatning etter feilgipsingen for snart 14 år siden som ødela armen hans. I dag er venstrearmen sterkt svekket etter sykehustabben. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
VANT FRAM TIL SLUTT: Kjetil Kaldråstøyl (22) får endelig erstatning etter feilgipsingen for snart 14 år siden som ødela armen hans. I dag er venstrearmen sterkt svekket etter sykehustabben. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Kjetil (8) fikk armen gipset i feil vinkel

I år 2000. Nå får 22-åringen endelig erstatning etter mange års kamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) - Jeg plages daglig med låsninger i rygg og nakke, og jeg sliter med migrene. Kraften er svekket i arm og fingre, og jeg har lett for å fryse på armen, sier Kjetil Kaldråstøyl (22) til Dagbladet.

Under lek som åtteåring i juni 2000 gikk det galt, og gutten pådro seg et svært komplisert brudd.

Armen ble gipset i feil vinkel, noe som påførte Kaldråstøyl plagene han fremdeles sliter med.

Invalid Feilbehandlingen har gitt 22-åringen en invaliditetsgrad på 20 prosent. Skaden ble ikke meldt til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) før 17. april 2010, fordi legene hadde gitt ham falskt håp om at armen kunne bli fikset ved operasjon når han var ferdig med å vokse.

11. august 2011 kom NPE til at Kjetil Kaldråstøyl ikke har krav på erstatning, og 3. mai 2012 opprettholdt Pasientskadenemnda NPEs avgjørelse.

Kaldråstøyl, som trass i sine plager klarer å arbeide som montør på et verksted, har et krav på rundt 680 000 kroner.

- Saken viser hvor galt det kan slå ut at Staten har tiltatt seg monopol på å utrede pasientskadesaker. I denne saken, som i de fleste andre saker, brukte Staten sine egne, konservative leger som har en tendens til å være enige med systemet og urimelig ofte kommer til at det enten ikke foreligger svikt eller feil ved behandlingen, eller rett og slett bagatelliserer skader påført i helsevesenet. Hadde Staten samarbeidet med skadelidte om valg av utredende lege, slik de hadde måttet om det var en ordinær erstatningssak, ville saken vært løst i pasientens favør for mange år siden, sier 22-åringens advokat Helge Husebye Haug i Norman & co.

Advokaten viser til at han, etter avslaget i PSN, tok ut stevning på vegne av Kaldråstøyl.

- 40 prosent feilstilling - Når saken skal opp for domstol, mister Staten grepet. Som så mange ganger før, kom den uavhengige rettsoppnevnte sakkyndige til at det forelå svikt ved behandlingen og at det er sammenheng mellom feilbehandlingen og Kaldråstøyls plager. Da valgte Staten å gi seg før rettsforhandlingene, noe som i seg selv er flott, men som kunne vært oppnådd langt tidligere og kostnadsfritt for den skadde om Staten, som andre skadevoldere, hadde samarbeidet om skadeutredningen. Statens arrogante oppførsel i pasientskadesakene er svært uheldig og fører trolig til at et stort antall saker feilaktig avslås, sier advokat Husebye Haug.

- Spørsmålet vi sitter igjen med, er hvordan pasietskadesystemet kan avslå en slik sak, uten å ha sett Kjetil og armen hans som i dag har rundt 40 prosent feilstilling, sier 22-åringens far, Halvor Kaldråstøyl.

Årlig kommer det inn om lag 5000 saker til Norsk pasientskadeerstatning, og drøyt en tredjedel av pasientene som søker om erstatning, får medhold. Om lag 2000 av sakene som avslås, klages videre til Pasientskadenemnda.

I 2013 har 15-16 prosent av pasientene fått medhold etter klagebehandling i nemnda. Rundt  10-11 prosent av alle avsluttede saker i Pasientskadenemnda ender i rettsapparatet - om lag to prosent av samtlige saker som kommer inn til ordningen med pasientskadeerstatning hvert år.

- Ikke riktig - Flertallet av sakene utredes ved bruk av egne rådgivende leger. At man benytter egne rådgivende leger som ikke undersøker pasientene, er helt nødvendig for å få en tilfredsstillende saksavvikling. I den forbindelse vil jeg understreke at 98 prosent av alle saker som kommer inn til ordningen, løses uten behov for rettslig behandling, sier direktør Rose-Marie Christiansen i Pasientskadenemnda og legger til:

- Av og til ser vi imidlertid at resultatet ikke blir riktig, og da gjør vi slik vi har gjort i denne saken, nemlig at vi selv tar initiativ til å forlike saken og erkjenne ansvar. Det er selvsagt beklagelig at pasienten og hans pårørende er påført den belastningen det innebærer å måtte ta ut stevning i saken. Jeg håper imidlertid at det forhold at hovedforhandling ikke ble nødvendig, har vært til noe hjelp for familien.
 
 

<strong>KOMPLISERT BRUDD:</strong> Kjetil Kaldråstøyl (22) var åtte år gammel da han fikk et komplisert brudd i armen under lek. Nå får han erstatning etter feilbehandling. Foto: Privat
KOMPLISERT BRUDD: Kjetil Kaldråstøyl (22) var åtte år gammel da han fikk et komplisert brudd i armen under lek. Nå får han erstatning etter feilbehandling. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer