Kjetil rakk ikke båten. Minutter etter avgang sank den: - Folk sto i fullstendig panikk, politimenn ble kjørt vekk gråtende

Seks personer er funnet omkommet og 15 personer er savnet etter forliset.

PÅ VEI UNDER: Turistbåten utenfor byen Guatape hadde passasjerer på fire dekk. Video: AP DV / NTB Scanpix / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kjetil Boldt så på at båten han egentlig skulle ha vært om bord sank minutter etter avgang. Fem minutter reddet mest sannsynlig livet hans og resten av bussens passasjerer.

- Vi ble vitne til fortvilte politimenn som skrek på spansk og prøvde å redde menneskene som lå livløse, forteller Boldt.

RAKK IKKE BÅTEN: En liten forsinkelse gjorde at Kjetil Boldt ikke rakk båten som sank i Colombia søndag ettermiddag. Bildet er tatt rett før reisefølget dro ned til båten. Foto: Privat.
RAKK IKKE BÅTEN: En liten forsinkelse gjorde at Kjetil Boldt ikke rakk båten som sank i Colombia søndag ettermiddag. Bildet er tatt rett før reisefølget dro ned til båten. Foto: Privat. Vis mer

15 personer savnet
Seks personer er funnet omkommet etter at en båt med over 170 turister, mange av dem barn, forliste om lag 70 kilometer unna Medellín i Colombia. Ifølge AP og Reuters er det nå 15 personer som er savnet.

Almirante gikk ned søndag ettermiddag i en kunstig innsjø som er en av Antioquia-provinsens største turistattraksjoner, ved byen Guatapé. Båten gikk ned i løpet av minutter.

Boldt er på ferie, opprinnelig i Karibien, men reisefølget valgte noen dager i Colombia også.

På en guidet tur var det fire turistbusser som skulle om bord på båten, men to busser ble forsinket med fem minutter.

- Det var ren flaks for vår del, hadde vi vært fem minutter tidligere ute hadde vi stått på det nederste dekket og vært de første som forsvant ned i vannet, sier Boldt til Dagbladet.

Total panikk
Boldt forteller om kaoset og panikken som utviklet seg raskt.

- Vi var litt skuffa for at vi ikke rakk båten. Tre-fire minutter etter båtens avgang begynte båten å gynge att og fram. Vi hørte hyl og skrik - total panikk. Så tok det ikke lange tiden før båten forsvant ned.

Rundt 40 mennesker svømte til land, og resten stod igjen i panikk. Det var 170 mennesker om bord. Båten har kapasitet til 200, og Boldt var blant de siste 30 passasjerene som egentlig skulle vært om bord.

- Det ble fullstendig kaos og folk kastet seg i båter, dro folk i land og begynte med livredning og førstehjelp. Det virket ikke som så mange kunne svømme, forteller Boldt.

INNSJØEN: Bilde av innsjøen på vei inn mot byen. Foto: Privat
INNSJØEN: Bilde av innsjøen på vei inn mot byen. Foto: Privat Vis mer

Byen ligger avsides i fjellene. Ifølge Boldt tok det 10-15 minutter før to ambulanser og fire politibiler møtte opp. Det var ikke nok, 170 mennesker trengte hjelp. Det tok nærmere to timer før dykkere, brannvesen og flere ambulanser kom fra nærmeste by.

- Folk løp rundt og skrek etter leger eller andre som kunne hjelpe. Folk stod i fullstendig panikk. En politimann ble kjørt vekk, gråtende. En annen politimann la bevisstløse personer på et lasteplan og forsøkte å gjenopplive dem. De prøvde å få kjørt dem vekk, men de klarte nesten ikke å snu og komme seg vekk.

- Det var ikke vår tur i dag
- Det var ingen som dukka opp fra vannet igjen da båten forsvant, såvidt vi så. Det tok for lang tid med personell og dykkere ... Jeg tror ikke det er sannsynlig at de savnede har overlevd, sier Boldt, og legger til:

- Det var ganske fortvilende å stå der og ikke kunne gjøre noe. Å se fortvilte politimenn i en situasjon som de kanskje har trent på, men ikke var forberedt på.

Det var en gjeng med sjokkerte turister som etter hvert ble kjørt tilbake i turistbussen. Det var mange eldre og barn i bussen deres. Guidene var rimelig oppskaket, kollegene deres hadde dratt med båten.

På vei nedover de smale fjellveiene kjørte de forbi ambulanser som fortsatt ikke hadde kommet fram på grunn av trafikken.

- Da vi satt på bussen tilbake og pratet om hva som hadde skjedd, sa en tysker «det var ikke vår tur i dag». Vi rakk ikke den båten, vi var heldige. Panikken, kaoset og alt vi ble vitne til var forferdelig, sier Boldt.

Årsak
Det er uklart hva som forårsaket ulykken, og myndighetene innrømmer at de ikke har helt oversikt over hvor mange som var om bord. Ifølge vitner så båten overfylt ut, og ingen av passasjerene hadde på seg redningsvester, skriver NTB.

  • Du kan se video av ferja som synker lengre oppe i saken.

Brannkaptein Luis Bernardo Morales sier båten var nær havna da den sank.

- Vi vet ikke om det var en teknisk feil, at båten var overfylt eller om det var strømmene i vannet som førte til at den sank, sier Morales.

President Santos sier imidlertid at han er blitt informert om at båten ikke hadde for mange om bord.

- Måten båten sank på, raskt og plutselig, vekker spørsmål, sier han og opplyser at eksperter er ankommet for å granske ulykken og omstendighetene rundt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer