Kjøleskap er brannfelle

Skandinavias største kompressorleverandør advarer kunder mot livsfarlige kjøleskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storprodusenten Danfoss advarer sine kunder mot eldre kjøleskap og frysebokser.

– Alle kjøleskap som er eldre enn 1994 har en svakhet som gjør dem brannfarlige. Vi tilbyr oss å levere en ny komponent til alle som fortsatt eier et av disse gamle apparatene, opplyser driftsansvarlig Ole Daugbjerg i Danfoss Danmark.

Selskapet går i dag ut med en advarsel i hele Skandinavia.

Daugbjerg utelukker ikke at de også må rykke inn advarsler i britiske og tyske aviser.

Advarselen er sendt ut i etterkant av en gjennomgang av brannårsaker utført av Danmarks statlige tilsynsorgan for sikkerhet. I undersøkelsen kom det fram at kompressoren var brannårsak i 37 av 52 branner.

Samler støv

– Alle som har et kjøleskap som over 12 år gammelt, kan ha et brannfelle hjemme hos seg. Folk bør trekke ut stikkontakten og sjekke fryserne og kjøleskap som er fra 1994 eller før, oppfordrer Daugbjerg. 

Han oppfordrer kjøleskapseiere til å rense støv rundt kompressoren, og holde området bak kjøleskapet fritt for lettantennelig materiale. Han advarer spesielt mot kjøleskap på hytter og fritidshus, da disse ofte skrus av og på, noe som kan heve brannfaren.

GAMMEL KOMPRESSOR: Gamle kompressorer (innfelt) har vært årsaken til 37 av 52 branner, ifølge en danske undersøkelse. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG
GAMMEL KOMPRESSOR: Gamle kompressorer (innfelt) har vært årsaken til 37 av 52 branner, ifølge en danske undersøkelse. Foto: ØRJAN ELLINGVÅG Vis mer

– Risikoen er knyttet til en startkomponent som er installert i en viss type gammel kompressor. Plastmaterialet som ble brukt i startkomponentene den gangen, medfører noen ganger en risiko for at apparatet slår gnister, opplyser selskapet i en pressemelding.

Produserer millioner

Kompressoren er en sort metallbeholder, og sitter nederst bak på kjøleskapet eller på enden av fryseren. På fryseren kan kompressoren ligge gjemt bak et deksel. Om du har en Danfoss-kompressor, skal dette være tydelig merket med en gul etikett.

– Vi produserer millioner av kompressorer som installeres i alle de største hvitevaremerkene, så det er umulig å si hvor mange kjøleskap dette gjelder, opplyser Daugbjerg.

Administrerende direktør Bjørn Ulleberg i Danfoss Norge kan heller ikke opplyse om hvor mange kjøleskap advarselen gjelder. Han oppfordrer, i likhet med sin danske kollega, publikum om å ta advarselen på alvor.

– Vi har opprettet en egen nettside for kunder som har spørsmål om hva de skal gjøre, forteller Ulleberg.

HYTTESKAP: - Folk setter gjerne sine gamle kjøleskap på hytta. Det kan være livsfarlig, advarer driftsansvarlig Ole Daugbjerg i Danfoss Danmark.