Kjøleskap-magnet mot terror

Australske myndigheter deler ut hjemmepakker mot terror. Blant rådene: «Se opp for folk som betaler flytimer med cash».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Vær oppvakt, ikke redd»

«Se opp for alt som er mistenkelig»

Dette er blant rådene australske myndigheter nå gir alle sine innbyggere gjennom den såkalte «terrorpakken», som den er blitt døpt av media. Den består av et hefte om tiltak mot terror, og en magnet til å henge opp på kjøleskapsdøra med oversikt over nødtelefoner (se bilde).

- Vi må ta de nødvendige skritt for å beskytte oss selv, skriver statsminister John Howard i et brev som følger med i pakken.

- Unødig frykt

Ordfører Jim Soorley i Brisbane har oppfordret folk å sende pakken tilbake til myndighetene. Han mener det pakkene, som koster 15 millioner australske dollarene (ca. 60 mill. NOK) å sende ut, bare er sløseri, og kun egnet til å skape unødig frykt.

- Jeg tror statsministeren vet at å holde folk redde vil skaffe ham stemmer, og det en veldig gal ambisjon å ha i politikken, sier senator Bob Brown fra De Grønne.

Se opp for camcordere

Heftet i pakken inneholder vurderinger av faren for forskjellige former for terrorangrep mot Australia, og mer eller mindre nyttige råd om hvordan å oppføre seg i en terrorsituasjon.

«Beskytt deg selv mot fallende gjenstander etter en bombeeksplosjon» er et av rådene, pluss «i en nødssituasjon, pass på at kjæledyr har mat og vann».

Pakken inneholder også en serie med råd om hvordan oppvakte publikummere kan avsløre mulige terrorister. Her er seks mulige kjennetegn på en terrorist, ifølge australske myndigheter:

- Uvanlig filming av offentlig bygninger eller kritisk infrastruktur.

- Mistenkelige kjøretøy parkert nærme viktige bygninger eller steder med mye folk.

- Merkelige bovaner og mye folk som kommer og går til et hus.

- Uvanlig store innkjøp av gjødsel, kjemikalier eller eksplosiver.

- En livsstil som bare ikke henger på greip (Originaltekst: «A lifestyle that doesn't add up»). Å betale flytimer med kontanter nevnes eksplisitt.

- Falske eller flere identiteter.

bjorn.k.bore@dagbladet.no

CALL 911: Denne kjøleskapsmagneten med nødnummere er en del av terrorpakken australske myndigheter nå bruker 60 millioner kroner på å sende alle sine innbyggere.