Kjølig reaksjon i Israel etter Oslo-samtaler

OSLO/JERSUALEM (NTB): Både israelske aviskommentarer og representanter for partene understreker at fredsprosessen langt fra er gjenopplivet. Den israelske regjering gjentok i dag sitt løfte om å styrke jødiske bosettinger i palestinske områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De israelske forslagene er bare en start, og det er stadig vesentlig uenighet mellom de to partene, sa Ahmad Tibi, en av rådgiverne til Arafat.

  - Avstanden mellom partene er blitt mindre, men det er stadig ingen avtale, og det vil heller ikke bli noen før alle spørsmål er løst, understreket Danny Naveh, statsminister Benjamin Netanyahus forhandlingsleder til nyhetsbyrået AFP.

  Israelerne mener for eksempel stadig at palestinerne må gjøre mer for å løse sikkerhetsproblemene, selv om enkelte observatører påpeker at antallet terroristangrep har gått klart ned den siste tida.

Solidaritet med ekstreme

Netanyahu, som har sagt han ikke ville reise til Oslo fordi han foretrakk å holde seg i Israel for å fremme fredsprosessen, reiste i dag med helikopter til urobyen Hebron på Vestbredden for å vise sin solidaritet med de ekstreme jødiske bosetterne der, etter at en 63 år gammel rabbiner ble drept, angivelig av militante palestinere:

  - Jeg blir fylt med stolthet når jeg ser heltemotet, beskjedenheten og roen her, sa Netanyahu, til de jødiske bosetterne.

  De rundt 400 jødene her regnes blant de mest ekstreme bosetterne og er kjent for å stå bak en rekke provokasjoner mot palestinere og mot den internasjonale fredsobservatørstyrken i byen, TIPH.

Solid pengestøtte

Jødene har forskanset seg blant de vel 120 000 palestinske innbyggerne i byen, som fikk selvstyre over det meste av byen i 1997, og de hyppige sammenstøtene i Hebron regnes som en av snublesteinene for en kommende fredsavtale.

  De jødiske bosettingene i okkuperte områder nyter fra før av godt av store subsidier. Men i går vedtok finanskomiteen i Knesset en ekstrabevilgning på 25 millioner dollar til å styrke de jødiske bosettingene i de palestinske områdene, ifølge AFP.

  Finanskomiteen skal også ta stilling til en tilleggsbevilgning på 22 millioner dollar i hus-subsidier for jødiske bosettere. Det var ikke umiddelbart klart hvordan pengene skulle brukes.

  Palestinske selvstyremyndigheter mener at utvidelsene og forsterkningene av de jødiske bosetningene er en av hovedårsakene til at fredsprosessen har stått i stampe de siste 18 månedene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer