BØYER SEG IKKE FOR BRUSTAD: Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen i Aker er ikke enige med Brustads konklusjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
BØYER SEG IKKE FOR BRUSTAD: Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen i Aker er ikke enige med Brustads konklusjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIXVis mer

Kjøll informerte regjeringen 25. mars

Aker mener salgene var lovlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aker ASA ser ikke noe grunnlag for å revurdere eller tilbakestille noen avtaler, skriver selskapet i en pressemelding.

Av meldingen går det fram statens representant i Aker, Berit Kjøll, informerte regjeringen tidligere enn det hittil har vært kjent.

Aker infomerte Kjøll 24. mars om de planlagte transaksjonene i 27 sider lang redegjørelse, som blant annet inkluderte konklusjonen om at det ikke ville være nødvendig med generalforsamling i Aker Solutions, noe Brustad i dag mener gjør transaksjonene ugyldige.

Kjøll informerte så representanter for Nærings- og handelsdepartementet dagen etter, ifølge Aker.

Hun sendte en epost om møtet til Bengt Arve Rem i Aker Holding AS samme dag:

I den heter det:

«Hei Bengt,
Takk for tilsendt materiale.
Orienterte som avtalt NHD i dag. Fremdrift, omfang og prosess. Jeg sa at det vil bli gitt en kort orientering i etterkant av generalforsamlingen AHAS mandag, håper det går greit. For øvrig var mottagelsen positiv.
Mvh Berit:-)»

- Hun ba om å få grundig dokumentsjon, fordi hun skulle redegjøre for saken for departementet, sier
konserndirektør i Aker Geir Arne Drangeide til Dagbladet.

Næringsminister Sylvia Brustad gikk i dag ut på en pressekonferanse og sa at Aker Solutions-transaksjonene trolig er ugyldige, ifølge vurderingene fra advokatselskapene Simonsen og Selmer som er hyret inn til å granske saken.

Hun sa at hun er forbannet på Aker og Kjell Inge Røkke, og mener de har opptrådt uryddig.

SENDTE EPOST OM MØTET: Berit Kjøll, statens representant i Aker. Foto: Scanpix
SENDTE EPOST OM MØTET: Berit Kjøll, statens representant i Aker. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi føler at den som er mest uryddig her, er statsråden, sier Drangeide.

- Tirsdag 24. mars sendte vi over en redegjørelse til statens representant i Aker, Berit Kjøll. Da understreket vi at vi mente det ikke ville være påkrevd med en generalforsamling. Kjøll skulle da ha et møte med departementet dagen etter. Det hadde hun også, sier Drangeide.

- Basert på tilbakemeldingen fra Kjøll og den påfølgende saksbehandlingen 30. mars, er det ikke lett for oss å forstå at staten mener de ikke har fått god nok beskjed, sier Drangeide.

På pressekonferansen i ettermiddag sa Sylvia Brustad at burde vært informert for flere uker siden. Drangeide påpeker at det faktisk er flere uker siden Kjøll informerte departementet.

Sylvia Brustad opplyste i dag at den foreløpige juridiske konklusjonen fra regjeringen var at transaksjonene skulle vært forelagt generalforsamlingen i Aker Solutions, noe de aldri ble.

- Så lenge det er saken, så er også konsekvensen at inngåtte avtaler ikke er bindende. En slik løsning kan ikke Aker Solutions leve med, sa ministeren.  


Aker Solutions ASAs interne juridiske direktør konkluderte på sin side med at det ikke ville være riktig med slik behandling i generalforsamlingen. Denne konklusjonen ble også støttet av to juridiske vurderinger fra advokatfirmaene BAHR og Thommessen. Også advokatfirmaet Wikborg Rein kom til samme konklusjonen.

Disse advokatkontorene har med andre ord kommet til stikk motsatt konklusjon av de regjeringsengasjerte advokatselskapene Simonsen og Selmer.

Sylvi Brustad sa i dag at hun forventet at Aker var voksne og at de ville rydde opp. Med å rydde opp mente hun:

- Dette betyr enten å gå tilbake til start - altså nullstille transaksjonene. Eller forberede saken for behandling i generalforsamlingen i Aker
Solutions.

Dagbladet har ved flere anledninger i kveld forsøkt å få tak i Berit Kjøll, så langt uten hell.