Kjølte ned USAs flyhåp

USAs ambassadør Ben Witney mener Norge nå er et steg nærmere kjøp at amerikanske jagerfly. - Ikke så enkelt, mener forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag signerte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen produksjonsavtalen med den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin. Dermed et Norge et skritt nærmere å erstatte vår F16-flåte med det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter (JSF). Det mente iallefall USAs ambassadør Benson Whitney, som i går var tilstede på signeringen på statsrådens kontor.

- Det er et skritt, og et viktig skritt. Det betyr at Norge forblir i programmet, og jeg tror avtalen er veldig god for norsk industri. Så det er et steg framover, og jeg er glad for statsrådens arbeid med dette, sier Whitney.

Neste steg på en eventuell avtale er selve kjøpsavtalen av rundt 48 jagerfly. Beslutningen skal tas i 2008. Så langt har Norge bidratt med 0,5 milliard kroner til utviklingen av JSF, langt mer enn de to andre kandidatene. Norge er den åttende nasjonen til å undertegne avtalen.

- Fortsatt konkurranse

Strøm-Erichsen brukte mye energi på å kjøle ned ambassadørens entusiasme. For hver gang Whitney lovpriste underskriften som et skritt nærmere kjøp, fastholdt statsråden at det fortsatt var konkurranse om Norges største militære kontrakt. Lockheed Martins utfordrere er Eurofighter og svenske JAS Gripen. Strøm-Erichsen fastholder at også utfordrerne vil få avtaler, uten at hun vil si noen om verdien av disse.

- For oss betyr det at vi har tre alternativer. Det er viktig for oss, og det skal vi jobbe mot nå det siste halvannet året, sier Strøm-Erichsen.

De tre produsentene vil kunne presses for gunstige avtaler så lenge regjeringen fastholder at en endelig beslutning ikke er tatt. Slik håper Norge å få så mye som mulig tilbake fra den lukrative kontrakten.

- Ny retning

OPTIMIST: - Jeg tror jeg skal gi denne pennen videre til Lockheed Martin, sa USAs ambassadør Benson Whitney i går. Neste gang Lockheed Martin får brukt pennen kan de ha sikret seg tidenes norske forsvarskontrakt. Foto: Jacques Hvistendahl.
OPTIMIST: - Jeg tror jeg skal gi denne pennen videre til Lockheed Martin, sa USAs ambassadør Benson Whitney i går. Neste gang Lockheed Martin får brukt pennen kan de ha sikret seg tidenes norske forsvarskontrakt. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer

Strøm-Erichsen understreker også at forholdet til USA ikke vil bli endret om Norge skulle velge Eurofighter eller JAS Gripen. Benson Witney mener en slik endring vil være et linjeskifte.

- JSF-programmet viderefører en lang historie der vi har jobbet sammen om disse tingene. F16 var en bærebjelke i det norske flyvåpenet de siste 20-30 åra. Det er en positiv ting.

- Norge vil bryte denne tradisjonen ved å ikke handle JSF?

- Igjen, det er en beslutning som er opp til den norske regjeringen, men det er klart det blir en ny retning. Vi vil uansett fortsette å jobbe med Norge, sier han.