Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjønn bestemmer lønn

Ny undersøkelse viser at kvinnelige ledere bare tjener 70 prosent av mannlige ledere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny undersøkelse fra Handelshøgskolen BI viser at kvinnelige ledere tjener 30 prosent mindre enn mannlige ledere. Undersøkelsen presenteres i dag i ukeavisen Mandag Morgen.

-  Vi må bli enda tydeligere og skarpere i våre krav til likestilling i næringslivet. Det er det eneste som hjelper for å få til reell likestilling, sier næringsminister Odd Eriksen (Ap) til Dagbladet.

Stiller krav

Kravene gjør at næringslivet nå trolig må slite for å innfri flere enn det omstridte kravet om 40 prosent kvinner i styrene.

For Eriksen varsler nå sanksjoner overfor bedrifter som synder med likestillingen også blant de ansatte.

-  Dersom en bedrift ønsker et tilskudd til et prosjekt gjennom vårt virkemiddelapparat som for eksempel Innovasjon Norge, vil vi stille krav til likestilling for at bedriften skal få motta penger, sier Eriksen som understreker at slike vurderinger må gjøres i forhold til hver enkelt bedrift.

Næringsministeren vil i sin styringsinstruks til Innovasjon Norge legge likestilling inn som et krav for at bedrifter skal få økonomisk støtte. Også bedrifter som staten har eierandeler i, vil møte tilsvarende krav.

-  Om ikke disse kravene innfris, vil det få konsekvenser. Det er det eneste som virker, sier Eriksen.

 VARSLER STRAFF:  Også bedrifter som staten har eierandeler i, vil møte krav om full likestilling. -  Om ikke disse kravene innfris vil det få konsekvenser, sier nærings- og handelsminister   Odd Eriksen. Onsdag forrige uke møtte han de ansatte og adm.dir. Bente Brevik hos Nidar i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
VARSLER STRAFF: Også bedrifter som staten har eierandeler i, vil møte krav om full likestilling. - Om ikke disse kravene innfris vil det få konsekvenser, sier nærings- og handelsminister Odd Eriksen. Onsdag forrige uke møtte han de ansatte og adm.dir. Bente Brevik hos Nidar i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

-  Radikalt grep

Regjeringen skal nå sette ned en likelønnskommisjon som skal komme med råd til partene i arbeidslivet.

-  Regjeringen tar et radikalt grep når den nå setter ned en likestillingskommisjon. Nå må partene i arbeidslivet sette likelønn som sitt fremste mål i lønnsoppgjørene, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap).

Hun er sjokkert over resultatene i undersøkelsen.

-  Dette er svært overraskende resultater, særlig når vi ser at det blir flere kvinnelige ledere, sier Bekkemellem som kommer med en klar oppfordring til kvinnelige ledere:

-  Still tøffere krav til lønn og be om å få innsyn i lønnsutviklingen mellom kvinner og menn i din bedrift, sier likestillingsministeren.

Dokumenterer forskjeller

Situasjonen i dag tilsier at en mannlig leder i en blomsterbutikk tjener 30 prosent mer enn den kvinnelige lederen i butikken tvers over gata, sier mannen bak undersøkelsen, postdoktor Ole Skalpe ved Handelshøgskolen BI.

-  Dette dokumenterer helt klart at kjønn alene er en viktig faktor når lederlønninger fastsettes, sier Skalpe til Mandag Morgen.

Men det tror ikke redaktør av Ukeavisen Ledelse, Magne Lerø.

-  Jeg kjenner meg ikke igjen i en bedriftskultur som mener at en mann bør tjene mer enn en kvinne som gjør samme jobben. Er det slik er det en meget alvorlig sak som det er grunn til å ta opp, sier Lerø.

SJOKKERT: Likestillingsminister Karita Bekkemellem.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling