Kjønn foran karakterer

Nå kan du få plusspoeng for kjønn ved opptak til høyere utdanning. - Dette er å knesette urettferdighet som prinsipp, sier Høyres Inge Lønning, som allikevel vil stemme for forslaget etter press fra KrF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er flertall på stortinget for at det åpnes for å la kjønn gå foran karakterer ved studier der et kjønn er underrepresentert skriver Adresseavisen.

- Vi vil gi læringsstedene denne muligheten til å sikre en bedre likevekt, sier KrFs Ola T. Lånke til Adresseavisen.

Norsk Studentunion støtter forslaget.

- Dette er særdeles gledelig. Det er et problem at nesten bare kvinner eller bare menn velger enkelte studieretninger. Derfor er det på tide at man kommer med tiltak for å rette på dette, sier leder Trond Larsen til NTB.

Høyre ga etter for KrF

Høyre er mot, men stemmer for.

- Dette er en av de sakene der vi har jenket oss for KrF. Høyre kommer til å gi forslaget en betinget tilslutning, så lenge dette tiltaket ikke er et påbud. Utdanningsinstitusjonene må selv bestemme om de vil ta i bruk dette virkemiddelet, sier Høyres nestleder Inge Lønning til Dagbladet.no.

Han betegner radikal kjønskvotering ved studieopptak som å «knesette urettferdighet».

- Høyre er fortsatt av den samme prinsippielle oppfatning at dette er et uheldig virkemiddel fordi det medfører - hvis en ser dette på individnivå og ikke samfunnsnivå - at en åpner for urettferdighet. Det betyr at kjønn blir et viktigere kriterium enn innsats. For de som rammes av dette kan det oppfattes som en urettferdighet, og det er et også, sier Lønning.

- Alle kommer inn

Lønning tror heller ikke kvoteringen vil gi noen særlig effekt.

- På de fleste lærerutdanningsstedene har man de siste årene tatt opp alle søkere. Allikevel er det et markert underskudd av menn. Man kan ikke tvinge folk til å søke en utdanning. På de fleste omrdåene der det er aktuelt vil ikke radikal kjønnskvotering hjelpe.

Høyres nestleder ser heller ikke bort fra at saken kan ende i EØS' overvåkingsorgan ESA.

- Som virkemiddel å betrakte kan dette stå i strid med EU-retten, mener Lønning.

Pakkeløsning

I går led næringsminister Ansgar Gabrielsen (H) et knusende nederlag i Høyres stortingsgruppe da de diskuterte forslaget om kjønnskvotering i styrene i aksjeselskaper. Ifølge VG var det absolutt ingen i gruppa som støttet Gabrielsen. Kjønnskvotering i styrerommet har vært en viktig sak for KrF. Lønning vil ikke kommentere om kjønnskvotering til stuideopptak har vært del i en hestehandel.

- Det vil jeg ikke kommentere på det nåværende tidspunkt. Men dette vil jo folk kunne slutte seg til selv når innstillingen fra komiteen er klar, sier han til Dagbladet.no.