Kjønn, kirke, kapital

Tre regjeringer har truet med kjønnskvotering i næringslivet. Men hva med kirken?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En sittende næringsminister og en for lengst avgått miljøminister har de siste ukene skapt enda mer rot i det som måtte være igjen av norske partilinjer.

Om dere ikke nå tar dere sammen gutter, så kommer jeg med kvoteringen min, sa Gabrielsen til næringslivslederne - og høstet storm i Høyre. Berntsen på sin side, høstet storm overalt. Illustrert mannsdominans fylte spaltene og viste for så vidt at kvotering langt fra er nok. Men om vi holder oss til den statistiske dominans, er den et gjennomgående trekk ved fordelingen av norske lederposisjoner. I Maktutredningens ledersurvey fant vi 96 prosent menn i lederposisjonene i de største bedriftene, 94 prosent i de kirkelige lederposisjonene, 90 prosent i justissektoren, 83 prosent i mediene, osv. osv.

Debatt

Alt dette kan sikkert gi grunn for mye debatt framover også. Men pr. i dag er det særlig én debatt jeg savner svært. Den kan rammes inn av de to felt: børs og katedral. At kirkefeltet er fullt av mannsdominans, er like lite overraskende som at næringslivsfeltet er det. Men i kirken gjelder ikke engang likestillingslovens generelle forbud mot kjønnsdiskriminering: Såkalte indre forhold i trossamfunn er fortsatt unntatt loven. Det har de vært i snart 25 år. I dag avgis det på Stortinget innstilling om revisjon av likestillingsloven. Likestillingsombudet har flere ganger bedt om unntaket for kirken nå blir opphevet. Appellen har blitt møtt med en tilnærmet øredøvende taushet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer