Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjønn og lønn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likelønnskommisjonens grundige utredning om kvinners og menns ulike lønnsvilkår gir gode forklaringer på hvorfor lønnsforskjellene har oppstått og hvorfor de består. Arbeidsmarkedet er kjønnsdelt og de kvinnedominerte yrkene er lønnet lavere enn mannsdominerte. Mange av de kvinnedominerte yrkene befinner seg dessuten i offentlig sektor, hvor også grupper med høy utdanning tjener dårligere enn tilsvarende grupper i privat virksomhet. Den såkalte frontfagsmodellen som tar utgangspunkt i at konkurranseutsatt industri skal være lønnsledende, sementerer disse forskjellene. Industrien er mannsdominert. Og frontfagsmodellen forbyr nærmest grupper i offentlig sektor å få høyere lønnsvekst. Lønnsutjevning krever et unntak fra dette.

Kommisjonens anbefaling om et lønnsløft i offentlig sektor må derfor sies å være målrettet. Der jobber kvinner med og uten utdanning, i lave som i høyere stillinger, organisert i alle de store hovedsammenslutningene. Partene i offentlig sektor bør kunne bli enige om dette, siden staten både er øverste arbeidsgivermyndighet og den som har bedt kommisjonen om råd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media