Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjønn styrer fortsatt lønn

STAVANGER (Dagbladet): Det er fortsatt enorme lønnsforskjeller mellom manns- og kvinneyrker. Forskerne mener det nærmest er umulig å få til et lønnssystem som verdsetter forskjellige yrker likt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi prissetter det maskuline synet på arbeid. Den fysiske innsatsen klarer vi å måle, og ansvaret for penger kan vi synliggjøre.

- Konsekvensen blir at ansvar for økonomi teller mer enn ansvar for mennesker, mener forsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Grimsmo tror at vi tross aktivt likestillingsarbeid de siste tiåra sliter med et historisk etterheng.

Mannens domene

- Arbeid har lenge vært mannens domene. Vi finner fremdeles spor av dette i lønnsoppgjørene, der blod-og-svette-relatert arbeid premieres i form av smuss-og ubehagstillegg. Vi prissetter altså det maskuline synet på arbeid ved å verdsette de fysiske belastningene, men ikke de psykiske. De belastende sidene av arbeidet blir lønnet, ikke de myke sidene. Arbeid som bidrar til læring blir heller ikke lønnet.

- Arbeidstakerne får dessuten tydelige signaler om at ansvar for materielle ting og økonomi teller mer enn ansvar for mennesker, mener Grimsmo.

Omsorgsarbeider

- Det er store lønnsforskjeller mellom en avdelingsingeniør og en avdelingssykepleier. Førstnevnte kan ha ansvar for fire-fem ansatte og forvalte store økonomiske ressurser, mens sistnevnte kan ha ansvar for opptil 40 ansatte. I likestillingsloven heter det at man skal ha lik lønn for arbeid av lik verdi, sier Grimsmo.

- Hvorfor kvalifiserer avdelingsingeniørens arbeid til en langt høyere lønn?

- Dagens lønnssystemer klarer ikke å tallfeste omsorgsarbeidet. De er så dypt forankret, men jeg tror faktisk at dette tradisjonelle skillet er en av hovedårsakene til at lønna blir som den blir.

Grimsmo peker på at det er problematisk å definere hva som er arbeid av lik verdi.

- Hvordan skal man klare å måle verdien av omsorgsarbeid?

- Dagens system er bygd på at vi klarer å måle den fysiske innsatsen, og at ansvaret for penger kan tallfestes og synliggjøres. Et rettferdig arbeidsvurderingssystem må ta opp så mange aspekter av lønnssystemet og dermed bli så innfløkt at folk ikke klarer å se sammenhengen mellom lønnsnivå og jobb, sier Asbjørn Grimsmo.