Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjønnsbalanse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lett for rødgrønne statsråder å hoppe etter Høyre-mannen Ansgar Gabrielsen. Mens de satt i opposisjon, slo Gabrielsen til og rappet en av Ap\'s fanesaker da han innførte 40 prosent kjønnskvotering i styrene i allmennaksjeselskapene. Men næringsminister Odd Eriksen prøver å overgå sin forgjenger når han nå vil kreve 50 prosent kvinner i styrene i selskaper der staten har eierandeler.

Kjønnsbalansen er et mål i seg selv, sa Eriksen til Dagbladet om sine ambisjoner. Det er i tråd med Ap\'s eget vedtak om 50 prosent kvotering i alle partiorganer, og Eriksen har verktøyet til å nå målet når regjeringen skal utnevne nye styremedlemmer i løpet av våren. Det skulle bare mangle at en rødgrønn regjering også tar hensyn til kjønnsbalansen når den vurderer kandidatene, men ved å tallfeste målet har Eriksen bundet opp regjeringen. Det er dristig.

Sammensetningen av regjeringen viste at en rigid 50 prosent kvotering er problematisk. Da nytter det ikke å si seg fornøyd med mindre, selv om det skulle være en historisk høy kvinneandel. I verste fall kan regelen hindre kvinneflertall. Men vi velger å tolke Eriksen som at målet er tilnærmet kjønnsbalanse i dagens mannsdominerte styrer, og vi deler hans tro på at kvotering er det eneste midlet som har vist seg å virke. Eriksen vil sikkert møte protester fra sedvanlig hold. Men her er han jo på linje med kvoteringsmotstanderne, som mener det er eiernes suverene rett å bestemme hvem som skal representere dem i styrene.

Eriksen framstår stadig oftere som regjeringens likestillingsminister. Han har også nektet statlige tilskudd til bedrifter uten kvinner i styrer og ledelse. Det er et språk næringslivet forstår. Likestilling handler om makt, og da må det stilles makt bak kravene. Ansgar Gabrielsen fikk merke det da hans eget parti vegret seg mot å ta konsekvensen av kvoteringsloven. Det var få som tok ham på alvor så lenge brudd på loven ikke skulle medføre sanksjoner. Om næringslivet gir blaffen i kjønnsbalansen, bryr det seg om budsjettbalansen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling