Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjønnsdiskriminerte enkemenn får erstatning

En lov fra 1976 tok fra dem pensjonspenger. Nå får de utbetalt pengene fra staten.

3 500 ENKEMENN: Eller deres familier som arver, vil motta kompensasjon fra staten. Foto: Even Bast / Dagbladet
3 500 ENKEMENN: Eller deres familier som arver, vil motta kompensasjon fra staten. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lov fra 1976 gjorde at enkemenn fikk redusert sin pensjon fra Statens pensjonskasse hvis de hadde annen inntekt, mens enker ikke fikk slik avkorting. EFTA-domstolen slo i 2007 fast at dette er kjønnsdiskriminerende.

På grunn av tilknytningen til EØS i 1994, er det bare etter dette at Norge er bundet av EUs likestillingsdirektiv. Det betyr at enkemenn som ble kjønnsdiskriminert fra 1976 til 1994 ikke vil få penger.

EFTA-domstolens dom slår imidlertid fast at Norge skal tilbakebetale penger til alle berørte enkemenn fra 1994 og fram til i dag. Det er fire år siden dommen falt, og norske myndigheter har ikke fulgt den opp før nå. I et brev til domstolen, som Aftenposten har fått innsyn i, legger Norge seg flat og sier seg enig i kritikken.

Ifølge tall fra Statens pensjonskasse er det snakk om rundt 3 500 enkemenn som kan ha krav på etterbetaling. 650 av disse har dødd mens de har ventet. Norge har lovet å etterbetale alt staten skylder innen utgangen av året. Så langt har 900 personer fått 270 millioner kroner. I saker der enkemannen er død, vil arvingene få pengene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media