Kjønnssykdommer

Kjønnssykdommen som øker kraftig i Norge: - Vanskelig å fange opp smittede kvinner

Antall tilfeller gonoré har økt med 216 prosent siden 2009. 

- BRUK KONDOM: Oppfordringen fra Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet er klar: - Bruk kondom og sjekk deg dersom det finnes en risiko for at du er smittet. Illustrasjonsfoto: Bikeriderlondon / Shutterstock / NTB Scanpix
- BRUK KONDOM: Oppfordringen fra Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet er klar: - Bruk kondom og sjekk deg dersom det finnes en risiko for at du er smittet. Illustrasjonsfoto: Bikeriderlondon / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går skrev danske medier om kjønnsykdommen som sprer seg eksplosivt i Danmark.

Det var snakk om gonoré. Danske klinikker for kjønnssykdommer nærmer seg bristepunktet. I 2015 registrerte de 2788 tilfeller av smitte, skriver Metroexpress.

I Norge har vi ikke opplevd en like markant økning, men en økning er like fullt tilstede. Ifølge Helsedirektoratet har antallet tilfeller økt med 216 prosent siden 2009.

- Vi kan i verste fall frykte danske tilstander om noen år. Gonoré har et stort spedningspotensiale, forteller Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved avdeling for tuberkolose, blod- og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet.

- Økt kraftig de siste årene

På 1970-tallet hadde vi rundt 15 000 tilfeller av gonoré i året i Norge. På 90-tallet gikk antall tilfeller ned. Da hadde vi rundt 200 registrerte tilfeller årlig. En av årsakene til nedgangen var inntoget av hiv og aids.

- Hiv og aids endret adferden blant menn som har sex med menn. Folk var redde for å bli smittet. De siste fem til seks årene har gonoré økt kraftig blant menn som har sex med menn. Hiv-behandlingen ble etterhvert så god at man ikke lenger fryktet den dødelige sykdommen. Når trusselen blir borte, synker frykten og man tenker at man ikke lenger trenger å bruke kondom. Samtidig øker antall sexpartnere og man har hyppigere sex med tilfeldige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer